Situațiile medicale șocante există peste tot în lume, iar prezența lor ne face să realizăm cât de complex este corpul uman, dar și cât de avansată este medicina în timpurile noastre. Deși sună a clișeu, acest caz este cu adevărat surprinzător, însă are un substrat logic și științific. Dinții dezvoltați în creierul copilului reprezintă rezultatul unei tumori rare care afectează buna funcționare a organismului.
→ Stomatologie pentru copii la Clinica Smile Care din București
La prima vedere, această anomalie poate părea de domeniul fantasticului, însă este o situație reală determinată de o boală rară numită craniofaringiom. Aceasta este o afecțiune benignă care determină funcționarea necorespunzătoare a mai multor hormoni ce îndeplinesc funcții importante în organism. În acest caz, afecțiunea s-a manifestat prin dezvoltarea unor formațiuni dentare în interiorul creierului copilului.
Operație pe creier la doar 4 luni
La doar 4 luni, micuțul a fost suspectat de probleme grave din cauza creșterii anormale a capului său. În urma unor investigații amănunțite, în creierul copilului a fost descoperită o tumoră în interiorul căreia se puteau observa niște structuri asemănătoare dinților inferiori.
Copilul a fost supus intervențiilor chirurgicale necesare pentru îndepărtarea tumorii, medicii descoperind faptul că în interiorul acesteia se aflau mai mulți dinți complet formați. Medicii au rămas surprinși, însă au elucidat rapid misterul.
Aparent, craniofaringiomul este o tumoră cerebrală destul de rară care poate crește până la mărimea unei mingi de golf, însă nu se răspândește în organism. Din cauza mai multori factori, manifestarea bolii a fost reprezentată de erupția dinților.
Cercetătorii aflaseră deja faptul că acest tip de tumoră se dezvoltă din aceleași celule din care se formează și dinții. În cadrul acestora se alcătuiesc depozite de calciu, însă nu într-atât încât să se dezvolte dinți. Totuși, în acestă situație, prezența dinților a fost posibilă. De asemenea, noutatea constă în faptul că, anterior, mai fuseseră descoperite formațiuni asemănătorare dinților în creierele umane, dar în cazul altei tumori.
Dezvoltarea copilului
Din fericire, micuțul a reușit să se recupereze cu bine și destul de rapid în ciuda faptului că operația nu a fost una banală. Dezvoltarea copilului decurge relativ normal. Totuși, avand în vedere fatul că această tumoră afectează glanda ce produce numeroși hormoni importanți pentru organism, copilul se confruntă cu dificultăți în scest sens. Ca atare, el va necesita terapie hormonală specifică pentru tot restul vieții.
Este remarcabil că acest copil a reușit să se recupereze și să se dezvolte în parametrii normali, având în vedere gradul de dificultate al soluționării afecțiunii, dar și trauma suferită de copil la o vârstă atât de fragedă.