Medicii stomatologi de la Saveetha Dental College din Chennai au extras în 30 iulie 526 de dinți din gura unui băiat de șapte ani. Acesta locuia în districtul Tiruvallur și se prezentase la un consult stomatologic acuzând dureri intense. Informația senzațională, care acum circulă în toate ziarele din lume, este aceea că băiețelul a avut în gură un sac plin cu dinți. Conform celor de la Reuters, operația a fost relativ ușoară deorece dantura nu a fost foarte dezvoltată.

record mondial 526 dinti
Echipa de la clinica stomatologica, baietelul si familia lui

Operația propriu-zisă a durat aproximativ cinci ore și au fost extrași dinții care, în total, cântăreau 200 de grame. Dinții extrași din gura copilului aveau dimensiuni cuprinse între 0,1 și 3 mm. Conducerea clinicii de stomatologie Saveetha au mai spus că urmează o analiză serioasă, pentru a se putea trage niște concluzii în legătură cu modul de dezvoltare a dinților de acest tip.

băiatul cu 526 de dinti
eroul acestei interventii chirurgicale

Numărul atât de mare de dinți reprezintă de fapt manifestarea unei afecțiuni rare, este începutul unei tumori benigne care așa se și identifică, prin formarea de denticuli. Nu este clar dacă tumoarea a aparut datorită unor cauze genetice sau se datorează unor influențe externe corpului uman, cum ar fi poluarea mediului de exemplu.

Influența mediului asupra evoluției dentare

Șeful clinicii, medicul stomatolog Pratibha Ramani a spus că pe viitor creșterea unor alți dinți naturali nu ar trebui să fie o problemă. Totuși, în ceea ce privește molarii, va fi nevoie de implanturi dentare după vârsta de 16 ani. Și tot Ramani a mai spus că facultatea de stomatologie de la Saveetha va iniția un studiu despre influența poluării asupra evoluției dentare.

anomalie dentara
Să fie aceste anomalii dentare din cauza poluării? Se întreabă medicii stomatologi…

Părinții băiatului spuneau că li s-a părut lor că este ceva în neregulă, încă de pe la vârsta de 3 ani, chiar au intenționat să-l aducă la un consult la clinica de stomatologie. Dar cum fiul lor s-a simțit bine, ideea a fost abandonată.

Din relatările ziariștilor rezultă că băiatul a suportat bine operația, iar după câteva zile de observație în clinica stomatologică a fost externat.

India extracțiilor dentare record

Cei 526 de dinți extrași din gura băiatului din Tiruvallur, au depășit cu mult un alt caz deosebit, petrecut în 2014 la Mumbai. Atunci a fost însă vorba de 232 de dinți, extrași de la un adolescent de 17 ani.

anomalie dentara
Tânărul din Bombay cu 232 de dinți, record la nivelul anului 2014

Ceea ce face diferența între cele două cazuri este modul în care au ajuns la cabinetul stomatologic. Dacă pentru primul, apopierea de Saveetha a fost un lucru extrem de benefic, probabil și părinții aveau un grad de educație destul de ridicat, a doua situație a fost total deosebită.

radiografie dentara cu foarte mulți dinți!…

Adolescentul Ashik Ghavai locuia într-un district situat în interiorul Indiei și provenea dintr-o fameilie săracă. S-a chinuit vreme de câteva luni deoarece medicii nu știau să identifice cauza. De ce nu s-a efectuat o radiografie? Probabil din lipsa banilor, a asistenței medicale deficitare, a educației sau toate acestea la un loc.