Dintr-un studiu realizat de GSK Consumer HealthCare în 2014 și citat de Inspectoratul Pentru Sănătate Publică aflăm că mulți dintre români nu au o igienă dentară satisfăcătoare. Astfel, spune sursa citată, ei nu se spală pe dinți de două ori pe zi, așa cum este recomandat, ci doar dimineața. Această situație este îngrijorătoare, deoarece unele persoane percep spălatul pe dinți ca un act estetic, nu ca unul care le menține sănătatea.

Astfel, spălatul pe dinți este realizat atunci când luăm contact cu societatea, nu și atunci când ne pregătim de culcare. S-a constatat faptul că un număr foarte mare de români se spală pe dinți doar dimineața, iar 19% dintre aceștia nu se spală deloc pe dinți. 

Motivele celor care se spală pe dinți doar dimineața

După cum am menționat anterior, multe dintre persoane își periază dinții cu scopul de a lua contact cu societatea, nu pentru a-și îngriji sănătatea danturii. Acesta este motivul pentru care dimineața este momentul ales pentru igiena dentară. Dat fiind faptul că prima parte a zilei este destinată activităților precum mersul la școală sau la muncă, spălatul pe dinți este perceput ca o practică estetică, asemenea aranjării părului, de exemplu. 

Totodată, mulți dintre românii care se spală pe dinți doar dimineața invocă lipsa importanței acestei practici. Ei consideră că periajul de la începutul zilei este suficient, iar repetarea acestei practici la sfârșitul zilei este doar o pierdere de timp. Ei bine, această teorie este greșită, dat fiind faptul că o dantură sănătoasă are nevoie de două periaje pe zi. 

Un alt motiv al adepților unei singure spălări pe zi este fie lipsa timpului, fie dezinteresul care provoacă uitare. Într-adevăr, multe dintre persoane uită să se spele pe dinți seara, iar acest lucru este generat tot de contactul cu societatea. În acest punct ne putem întreba: dacă uităm să ne spălam pe dinți seara, atunci de ce nu uităm și dimineața? Simplu. Dimineața suntem conștienți că vom intra în contact cu alte persoane, iar seara suntem lipsiți de griji, așa încât ne putem abate de la reguli. Evident, aceasta fiind o abordare greșită. 

Motivele persoanelor care nu se spală deloc pe dinți

Ei bine, această situație este delicată. Există persoane, cele mai multe din mediul rural, care nu au fost educate să aibă o igienă corporală corespunzătoare. Acestea motivează, de asemenea, că lipsa situației financiare contribuie semnificativ la neglijarea igienei. 

O altă categorie de persoane, tot din mediul rural, aduce la cunoștință motive legate de refuzul adaptării la lumea modernă. Aceștia consideră că elementele „străine” corpului, precum pasta de dinți și săpunul nu fac decât să dăuneze acestuia. Această categorie restrânsă este de părere că strămoșii noștri trăiau mult mai bine atunci când influența lumii moderne nu era prezentă. 

Trebuie să înțelegem cu toții faptul că situațiile prezentate mai sus sunt exemple negative. Specialiștii susțin cu tărie faptul că periajul dentar trebuie efectuat atât dimineața, cât și seara, pentru o igienă corespunzătoare.

Află despre Serviciile oferite de Smile Care

Surse: Institutul Național de Sănătate Publică