Igiena orală, bucală, cunoaște câteva metode și tehnici de prevenție a parodontozei. Nu toate sunt însă la fel de eficiente în acest sens. Dacă ne referim, de exemplu, la periuța de dinți, bănuim desigur că întotdeauna există spații unde aceasta nu pătrunde suficient de adânc pentru a curăța în mod eficient resturile de mâncare rămase în spațiile înguste.

Pentru curățarea spațiilor dintre dinți a apărut la un moment dat ața dentară. Aceasta are însă și ea doar rezultate limitate. Nu pătrunde suficient în pungile gingivale, ba mai mult, utilizată într-o manieră prea dură poate răni gingiile. În ceea ce privește apa de gură, la o simplă clătire, aceasta nu are suficientă forță să curețe corespunzător unele spații mai puțin accesibile sau pungile gingivale.

Când vorbim de pungile gingivale și de riscul de paradontoză, nici periajul, nici ața dentară, nici apa de gură nu constituie soluția ideală. Cel mai bun instrument pentru curățarea pungilor dentare este dușul bucal. Practic un jet de apă proiectat cu presiune. Se produce astfel o igienizare a spațiilor mai puțin accesibile. 

Cum se folosește dușul bucal? 

Irigatorul bucal se folosește o dată pe zi, înainte de efectuarea periajului, pentru a-i spori eficiența. Pasta de dinți are un acces mai bun și o acțiune mai bună în spațiile curățate de resturile de mâncare. 

Capul irigatorului se poziționează direct pe dinți, îndreptat într-un unghi de 45° spre spațiile dintre dinți și gingii, și spre spațiile dintre dinți. Apa va fi pulverizată cu putere și va curăța resturile alimentare din pungile gingivale și din celelalte spații vizate. Dușul bucal este alimentat de un rezervor care se poate încărca atât cu apă simplă, cât și cu apă diluată sau cu apă de gură cu clorhexidină, ceea ce crește eficiența acestuia în cazurile în care este nevoie de o îngrijire specifică a gingiilor.

Irigațiile bucale sunt profunde, blânde și eficiente în curățarea plăcii bacteriene și menținerea sănătății gingiilor.

Beneficiile dușului bucal

Beneficile dușului bucal sunt astăzi bine cunoscute tuturor, așa că acesta devine din ce în ce mai popular. Deși irigatorul bucal este un instrument util pentru menținerea unei igiene desăvârșite, acesta trebuie folosit doar în completare cu instrumentele clasice de igienă dentară, periuța de dinți și ața dentară.

Este un instrument de igienă deosebit util purtătorilor de aparate ortodontice, celor cu implanturi sau alte lucrări protetice fixe, precum și tuturor celor cu afecțiuni dentare.

Dușul bucal elimină cu 99% mai multă placă bacteriană decât periajul manual și îmbunătățește cu 90-93% sănătatea gingivală.