Într-o încercare sui-generis de a afla care sunt cei mai scumpi dinți din lume, ar trebui să ne întrebăm despre criteriile de comparație. Scumpi din ce punct de vedere? Al costului tratamentului stomatologic? Al banilor care se obțin din zâmbet? Greu de spus. Dacă în fotbal polițele de asigurare ale picioarelor ajung la sute de milioane de euro, în legătură cu dinții nu avem date că ar exista vreo dantură asigurată.

Evident, mai sus ne-am referit la asigurări stomatologice asemănătoare ca valoare și importanță cu polițele de asigurare ale picioarelor fotbaliștilor David Beckam sau Cristiano Ronaldo, cu polițe de 35 și 149 milioane de dolari. Cu degetele lui Keith Richards chitaristul de la Rolling Stones cu polițe mai mici, 1,6 milioane de dolari sau cu vocea lui Bruce Springsteen de 30 milioane dolari.

Deci, în ceea ce privește dantura, încă nu avem o poliță care să ne sară în ochi. Nimeni nu și-a asigurat încă zâmbetul, deși din zâmbete trăiesc actorii, cântăreții și (mai ales) oamenii politici. Însă, în afara polițelor de asigurare stomatologică practicate în mod curent, nimeniu nu a încheiat vreo asigurare pentru dantură, pentru zâmbet.

Și totuși, clinicile care pun în centrul atenței zâmbetele, cabinetele stolatologice ce (re)construiesc dantura sunt la mare vogă. Din păcate, nu la noi, ci mai ales peste Ocean.

Rebelul cu dinți strâmbi. Primul dentist

Dacă ne gândim la Tom Cruise ca un actor care interpretează (mai ales) roluri de rebel, nu suntem foarte departe de adevăr. Conștient însă de valoarea unor dinți pe care să-i arăți fără jenă oricând, că aceștia ar fi asemeni unui brand, Tom Cruise și-a pus dinții la punct înainte de a primi rolul lui Ethan Hunt din „Misiune imposibilă”. Înainte de acest film, dinții lui Tom Cruise erau cu adevărat dezordonați, pe seama lui se făceau glumele obișnuite ale cultivatoarelor de porumb.

aparat dentar Tom Cruise
Tom Cruise cu aparat dentar și după purtarea acestuia

La Hollywood funcționează o industrie foarte bine pusă la punct a esteticii zâmbetului. De fapt toată America știe de aceasta, că ai bani și succes doar dacă investești în felul în care arăți. Ori, Tom Cruise, după rolul său minor din filmul „Endless Love” din 1981, a băgat la cap că pentru a face adevărata carieră trebuie să-și pună la punct dantura.

Primul medic stomatolog care a lucrat la modul serios la dantura lui Tom Cruise este clinica Hayes, care aparține unei familii de câteva generații de dentiști. Despre dinții lui Tom Cruise vorbesc însă toate marile cabinete americane, toți dentiștii mai mult sau mai puțin celebri. Toți îl găsesc ca un exemplu perfect a ceea ce poate face stomatologia modernă și filosofia zâmbetului perfect.


Celebrități care au avut probleme cu dinții

Tratamentele stomatologice de bază

Dantura lui Tom Cruise costă 30.000 de dolari, conform celor de la LuxuryLaunches. Este vorba de dantura de acum, de la data când citiți aceste rânduri. Căci, conform celor Wmagazine.com, într-un interviu cu Michael Apa aflăm că Tom Cruise a avut o sumedenie de probleme ale danturii și esteticii zâmbetului înainte de a arăta așa cum este acum. Așa cum ne schimbăm mașinile, o dată la câțiva ani, în funcție de banii pe care-i avem la dispoziție, așa fac și vedetele cu accesoriile. Iar pentru ele, o dantură perfectă și un zâmbet larg sunt un accesoriu neprețuit.

Actorul, după „Endless Love”, a avut nevoie întâi de toate de un program complex de albire a dinților care erau decolorați. Apoi, smălțuirea, fațetarea… dantura lui Tom Cruise a cunoscut cam toate procedeele dentare de corecție, inclusiv coroane și implanturi. Acesta a plecat însă și de la un alt handicap, respectiv acela că suferea de o asimetrie a zâmbetului.

Remarcabil este că personajul nostru și-a suportat cu stoicism toate intervențiile stomatologice care au fost, suntem siguri, îndelungate și costisitoare. Și, de asemenea, demn de luat în seamă este că Tom a purtat aparate dentare chiar și la vârsta de 40 de ani și după. Tratamentele ortodontice au reprezentat o parte importantă din „supliciu”. Astfel, Tom Cruise și-a obținut respectul din partea întregii bresle actoricești din SUA, a publicului larg.

Dantura cu dinți nealiniați
Tom Cruise în primul său film, unde a avut un rol minor…

Desigur, acum, s-ar putea pune problema: cât de mult din zâmbetul lui Tom Cruise este natural și cât de mult este artificial? O întrebare care, cel puțin în aparență, este valabilă doar în țările estice, recte România, căci în lumea civilizată nu se ia în calcul o astfel de ipoteză. Industria showbiz-ului se bazează (și) pe felul în care arăți. În America poate mai mult ca în altă parte.

Notă, în loc de final: Dr. Michael Apa este dentistul personal al lui George Clooney și unul dintre cei mai mari admiratori ai lui Tom Cruise. Face parte din elita practicienilor stomatologi la nivel mondial, este implicat în numeroase afaceri și inițiative de promovare a esteticii zâmbetului. Este genul de dentist tânăr și super dotat din punct de vedere al talentului și al cunoștințelor pe care le stăpânește.