Tehnica dentară se află într-o continuă dezvoltare și aduce în serviciul pacientului și al medicului stomatolog o serie întreagă de produse, dispozitive, proteze și instrumente specializate care au menirea de a reîntregi o dantură vătămată și inestetică. Astfel de dispozitive sunt și implanturile dentare care au rolul de a înlocui dinții lipsă, preluând funcțiile și aspectul acestora cât mai fidel posibil.

Implantul dentar este, de fapt, o proteză pentru un dinte care lipsește din totalitatea ansamblului dentar normal, cu rolul de a reda pacientului funcționalitatea corectă a danturii și frumusețea zâmbetului.

Părți componente

Implantul dentar este alcătuit din câteva elemente componente diferite, iar în cele ce urmează ne vom opri asupra fiecărei piese în parte pentru a afla câte ceva despre ele.

Corpul implantului este acea parte a protezei dentare care se plasează chirurgical în os și înlocuiește rădăcina dintelui pierdut. Implantul nu este de fapt altceva decât un șurub, o rădăcină artificială menită să susțină partea vizibilă a protezei-coroana. Cele mai folosite implanturi dentare sunt cele din titan, preferate pentru calitățile lor legate de biocompatibilitate și rezistență.

Capa de vindecare este un element metalic care se înșurubează în corpul implantului unde rămâne până la vindecarea țesuturilor moi. În funcție de modul de reconstituire a gingiei se pot folosi două tipuri diferite de cape. Primul tip sunt capele care străpung mucoasa, iar specific acestui tip de capă este faptul că țesuturile moi sunt suturate în jurul ei, forțând gingia să se adapteze în jur. În acest caz nu mai este necesară incizia țesuturilor pentru fixarea bontului. Al doilea tip de cape sunt cele care pot fi îngropate prin suturarea țesuturilor moi deasupra lor. Pentru îndepărtarea capei și fixarea bontului metalic, după vindecarea țesuturilor va fi necesară practicarea unei incizii.

Bontul de vindecare este un dispozitiv care se fixează provizoriu în corpul implantului pentru o perioadă de 10-14 zile, pentru a favoriza vindecarea gingiei în jurul implantului în forma adecvată.

Bontul protetic sau abutmentul este partea din implant care se montează prin înșurubare în corpul implantului și are rolul de a susține coroana. Bonturile pot avea diferite forme și diferite lungimi în funcție de necesitățile și particularitățile danturii fiecărui pacient în parter.

Bontul de transfer și implantul analog sunt copii ale bontului respectiv implantului, folosite în amprentare pe modele de laborator. Acestea redau poziția exactă a implantului și bontului și detaliile necesare tehnicianului de laborator pentru finalizarea corespunzătoare a lucrării. Pentru realizarea implantului analog se folosește oțelul inoxidabil.

Șurubul de fixare este acea componentă a implantului dentar care are rolul de a fixa toate celelalte elemente ale implantului făcând legătura între acestea.

Coroana dentară este piesa vizibilă a implantului, se realizează din diferite tipuri de ceramică și înlocuiește morfologic și funcțional coroana dintelui preluând funcțiile acesteia. Coroana se fixează prin cimentare sau înșurubare și reproduce cât mai fidel forma, înălțimea, poziția, aspectul și culoarea, dintelui. Fiind partea vizibilă a implantului, coroana dentară are și un rol estetic, întregind dantura acolo unde dintele inițial lipsește dintr-un motiv sau altul.

Din 2023 si in Drobeta-Turnu Severin
Ai nevoie de un implant dentar in Drobeta-Turnu Severin ? Ne gasesti in strada Traian 78A si la numarul de telefon 0747 151 516 iar in Bucuresti, pe Bulevardul Lacul Tei 29, Sector 2.