Aftele bucale sunt acele mici ulcerații extrem de dureroase care apar pe interiorul cavității bucale,  pe interiorul buzei, uneori pe obraz sau pe limbă. Această afecțiune a mucoasei bucale se manifestă ca niște leziuni în forma de vezicule albe cu bordură roșie, care la spargere devin extrem de dureroase. Veziculele pot avea dimensiuni diferite, mai mici sau mai mari sau pot apărea într-o formă grupată specifică de ciorchine. Afecțiunea are o incidență mai mare la copii și adolescenți și afectează circa 20 % din populație.

Este bine de știut că, din fericire, aftele nu se încriu pe lista afecțiunilor contagioase, acestea nereprezentând un pericol pentru persoanele care ne înconjoară.

Diagnosticul și cauzele aftelor

În mod obișnuit, diagnosticul pentru acestă afecțiune nu este complicat și se pune pe baza unei simple examinări viziuale a cavității bucale. Numai în cazuri excepționale medicul va solicita analize suplimentare pentru a obține mai multe informații, care să garanteze diagnosticare și tratament corecte.

afte

În ceea ce privește cauzele aftelor bucale, trebuie spus că acestea nu sunt cunoscute cu exactitate, și putem vorbi doar despre factori favorizanți cum ar fi alimentația dezechilibrată, fumatul, stresul, un sistem imunitar deficitar, unele infecții sau unele alergii.

O altă caracterstică a aftelor este recurența acestora la intervale diferite, având un timp de vindecare variabil, de aproximativ o săptămână-două.

Tratamentul aftelor

Nu se cunoaște încă o altă modalitate de prevenire a aftelor, în afară de respectarea regulilor de igienă, a controalelor medicale periodice și a unei alimentații echilibrate. Însă aftele nu constituie o afecțiune periculoasă și se vindecă de la sine în mod natural fără a lăsa cicatrici. De aceea, tratamentele nu sunt obligatorii, ci sunt date strict pentru eliminarea disconfortului pacientului. Pentru a ameliora durerea cauzată de ulcerații, se pot prescrie aplicații locale cu substanțe corticosteroidice și antimicrobiene sub forme diferite: uleiuri, sprayuri, apă de gură etc.

Alternativa pentru tratamentul farmacologic topic este tratamentul cu laser, cu acțiune imediată și rezultate bune în ceea ce privește accelerarea vindecării. Iar o variantă nu la fel de bună, o constituie biopsia acestor leziuni. Biopsia este o modalitate traumatică, intruzivă, care poate însă rezolva cazurile recurente  mai dificile.

Complicațiile aftelor

În ceea ce privește complicațiile aftelor, amintim infecțiile bacteriene și cicatricile sau, în cazurile în care durerea cauzată de afte împiedică alimentarea și hidratarea corespunzătoare, amintim deficitele nutriționale diverse și deshidratarea.

De reținut însă faptul că, dacă simțiți usturime, durere, la nivelul mucoasei bucale, și identificați astfel de vezicule neplăcute, e bine să vă prezentați la medicul stomatolog, iar acesta vă va ajuta să identificați tratamentul potrivit înainte de a se ajunge la astfel de complicații.