Știați că unul din 4 oameni își împrumută periuța de dinți? Da, acest lucru se face… Probabil că s-a întâmplat multora dintre noi ca, la un moment dat, în diverse conjuncturi neplăcute, să fim tentați să împrumutăm periuța sa de dinți unei persoane. Acesta este un obicei prost, din păcate destul de frecvent întâlnit. Oricât de tentant ar părea, nu cedați comodității și nu o împrumutați nimănui.

Periuța de dinți este un obiect de igienă pentru uz personal și nu se împrumută! Aceasta este cea mai importantă regulă.

Merită să riscați? Gândiți-vă că periuța de dinți acumulează pe perii săi o bună parte din sutele de tipuri de microorganisme prezente în cavitatea bucală a celui care a folosit-o. Când se va întoarce la dumneavoastră și veți dori să o folosiți, vă veți îmbogăți involuntar propria floră microbiană cu microorganisme străine.

Reguli de aur

Prima între bolile care se pot transmite prin împrumut este boala paradontală. Dacă o persoană cu această problemă folosește periuța dumneavoastră, riscul să vi-o transmită este foarte mare. Se pot transmite, de asemenea, virusul herpetic, mononucleoza infecțioasă, virusurile gripale, varicela, infecțiile streptococice și candidozice.

Dacă nu v-am convins până aici, ca să înțeleagă toată lumea cât de serioasă este problema, o să pomenim și de hepatită și virusul HIV, alte două achiziții pe care cu siguranță nu vi le doriți.

Ca să evitați toate acestea nu împrumutați periuța de dinți nici măcar persoanelor apropiate.

Periuța se schimbă la trei luni

După trei luni de zile de folosire perii periuței de dinți se tocesc și se deformează, iar astfel își pierde eficiența. Capacitatea unei periuțe de a curăța placa bacteriană este mai bună decât a unei periuțe mai vechi. Mai mult, din cauza deformării perilor, la un moment dat vă puteți răni gingiile.

Să rețineți că totodtă este și un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor și ciupercilor, iar umezeala favorizează înmulțirea acestora. Utilizarea aceleiași periuțe de dinți mai mult de trei luni de zile nu mai este igienică, de aceea aveți nevoie de una nouă.

Mai trebuie schimbată ori de câte ori ați fost afectat de vreo răceală, gripă sau infecție la nivelul cavității bucale sau a gâtului, altfel există riscul de a provoca o reinfectare a organismului.

Păstrarea periuței de dinți

Pentru că perii periuței de dinți formează un mediu propice înmulțirii bacteriilor – așa cum am spus mai sus, este important ca aceasta să se păstreze uscată. Scuturarea temeinică a apei după folosire și clătirea, poziționarea în poziție verticală, vor favoriza uscarea mai rapidă. Păstrați-o uscată! 

Dacă plecați în concediu sau în deplasare, protejați-o cu un capac de plastic, astfel încât perii să nu se deformeze la transport.

Nu acoperiți capul periuței de dinți decât dacă aceasta trebuie transportată. Lăsați-o între periaje să se usuce în poziție verticală.