Sănătatea dinților reprezintă o chestiune care ne preocupă atât pe noi, specialiștii în domeniu, cât și pe pacienți. Pentru a putea ajunge la rezultate sănătoase, estetice și permanente, trebuie să colaborăm. Cu alte cuvinte, tehnicile stomatologice aplicate nu vor fi valorificate în condițiile în care igiena dentară a pacientului este precară, la fel cum buna îngrijire a pacientului nu poate funcționa de una singură.

→ Citește și Odontofobia; relaxarea înainte de dentist

Putem echilibra balanța cu ajutorul unui efort comun. Totuși, pacienul are o contribuție mai mare în obținerea rezultatului dorit, deoarece în mâinile sale stau toate deciziile importante – a-și îngriji sau nu dantura acasă, dar și a vizita sau nu medicul dentist. Un răspuns negativ la una dintre aceste alegeri poate pune în pericol sănătatea danturii oricărei persoane. 

Primul pas: Acumularea de cunoștințe despre igienă

Știm, există numeroase motive pentru care oamenii neglijează spălatul pe dinți, mai ales seara. Totuși, vă reamintim că această practică nesănătoasă duce la probleme grave ale danturii, sfârșindu-se chiar și cu pierderea structurilor dentare. Mai știm și faptul că periuța de dinți nu este întotdeauna schimbată la timp, depozitată igienic sau, de ce nu, utilizată corect. Știm… tocmai de aceea știm și cum putem să ajutăm.

Există numeroase informații pe Internet cu privire la practicile dentare care trebuie urmate acasă, însă nu mulți sunt aceia care au inițiativa de a se informa cu privire la acest subiect. Tocmai de aceea, inițiativa trebuie să plece de la medicul dentist. Odată ce ați ales să apelați la un stomatolog pentru a vă rezolva problemele, acesta trebuie să aibă capacitatea de a crea o relație productivă cu pacientul. 

Cabinetul stomatologic – punctul de pornire

Comunicarea este cheia oricărei interacțiuni. Așadar, medicul dentist va lua inițiativa, fie prin oferirea anumitor sfaturi legate de igiena dentară, fie prin întrebări punctuale care să scoată în evidență ceea ce trebuie să faceți pentru a avea o dantură sănătoasă. Nu vă temeți să spuneți medicului dentist despre temerile pe care le aveți. Acesta trebuie să empatizeze și să aplice tratamentul nu doar în funcție de problema pacientului, ci și de starea emoțională a acestuia. Astfel, se formează relația de încredere, indispensabilă oricărei interacțiuni eficiente dintre medic și pacient. 

Evident, nu doar medicul dentist are responsabilități în ceea ce privește relația creată. Pacienții au un rol extrem de important. Respectarea indicațiilor medicului stomatolog este foarte importantă. Pacientul va primi o serie de instrucțiuni precum schimbarea periuței dentare odată la 3 luni, perierea dinților de două ori pe zi, utilizarea apei de gură și a aței dentare, dar și respectarea programărilor, deoarece orice amânare a problemei poate da naștere unor complicații nedorite. 

Prin urmare, este deopotrivă datoria pacienților și a medicilor stomatologi să creeze o relație sinceră și devotată pentru a atinge atât scopurile sănătății, cât și pe cele ale împlinirii profesionale.

Din revistele internaționale de stomatologie: Establishing a Good Dentist-Patient Relationship: Skills Defined from the Dental Faculty Perspective