Radiografia panoramică este o metodă de investigație care folosește o mică cantitate de raze X, prin care se poate vizualiza ansamblul dentar în integralitatea sa: dentiția, osul maxilar, mandibula, sinusul maxilar și articulațiile temporaro-mandibulare.

Radiografia este o imagine-proiecție bidimensională a aparatului dentar, care slujește medicului stomatolog pentru diagnosticare ca mijloc de evaluare inițială, dar și în tratament, pentru stabilirea lucrării potrivite pentru fiecare caz în parte.

Radiografia se efectuează în camere special amenajate, în care este amplasat un echipament special. După îndepărtarea obiectelor din metal precum bijuteriile și agrafele, pacientul va fi ajutat să se poziționeze corect cu spatele drept, barba sprijinită pe echipament și mâinile pe mânere, iar dinții vor fi expuși cu ajutorul unui dispozitiv special. Radiografia propriu-zisă nu durează mai mult de câteva secunde, iar rezultatele pot fi înmânate pacientului în câteva minute.

Avantajele radiografiei

Procedura radiografiei are o serie de avantaje clare, care o fac astăzi o procedură indispensabilă în tratamentul dentar și extrem de solicitată. Printre avantajele radiografiei panoramice se numără faptul că aceasta este o procedură rapidă, neinvazivă, confortabilă și sigură pentru client.

Indicații ale radiografiei panoramice

Medicul stomatolog folosește radiografia panoramică pentru evaluarea inițială, la începutul tratamentului. Astfel va putea evalua structura și starea de sănătate parodontală, precum și starea structurii osoase de susținere.

Cu această ocazie se pot observa infecțiile, inflamațiile și cariile care necesită tratament. Pe radiografie, medicul va identifica leziunile și fracturile osoase, va vizualiza dinții neerupți și molarii de minte.

Radiografia panoramică mai este utilă în cazurile în care se urmărește montarea unui implant sau a unui aparat dentar, pentru realizarea unor proteze perfect adecvate dentiției pacientului.

Tipuri de radiografie panoramică

Există patru tipuri de radiografie în funcție de incidența acestora după cum urmează:

  • incidență standard;
  • incidență ortogonală pentru evidențierea spațiilor interdentare, cu emisie de raze poziționată perpendicular pe dinte;
  • incidență ortogonală pentru evidențierea spațiilor interdentare, cu emisie de raze poziționată perpendicular pe dinte;
  • incidență frontală fără umbre, cu focalizare crescurtă pe partea frontală a dinților;
  • incidență pediatrică pentru evidențierea dinților definitivi neerupți la copii.

Siguranța radiografiei panoramice

Deși imaginile furnizate de o radiografie panoramică sunt ușor aplatizate, calitatea acestora a crescut foarte mult, odată cu trecerea de la filmul radiologic la tehnologia digitală.

Cu toate acestea, unii pacienți pot fi în continuare îngrijorați în legătură cu cantitatea de radiații X emisă de echipament în timpul efectuării radiografiei panoramice. Răspunsul argumentat științific care poate fi oferit acestora este că odată cu modernizarea tehnologiei, riscul iradierii a scăzut fiind astăzi practic inexistent.

Ca măsură de protecție suplimentară, pacientul va fi protejat de un șorț de plumb, ceea ce elimină orice risc de iradiere.

Programeaza-te pentru o radiografie dentara panoramica la clinica noastra.