Medicina stomatologică evoluează într-un mod uimitor și ușurează atât viața pacienților, cât și ale medicilor stomatologi. Suntem la punctul în care ne putem bucura de implanturi dentare fixe într-o singură zi. Indiferent dacă ați auzit sau nu despre acest lucru până acum, vă întrebați cum este oare posibil? Oare prin ce procedură se poate să ai dinți ficși într-o zi? Ei bine, iată că exact acest lucru prezentăm în materialul următor: fiecare pas al inserării implanturilor dentare în aceeași zi.

Etapele unui implant dentar. Radiografia

Primul pas constă într-un consult în cadrul căruia medicul stomatolog va efectua o radiografie panoramică, o tomografie computerizată (CT) și un plan de tratament. La acest consult se va ține cont de ambele arcade, chiar dacă pacientul are edentație (lipsă totală sau parțială a dinților) la maxilarul superior sau la cel inferior. Radiografia panoramică și CT-ul îi vor indica medicului osul maxilarului corespunzător, în cele mai multe cazuri existând os pentru inserarea a cel puțin 4-6 implanturi, peste care se vor proteza cu o proteză de 10-12 dinți propriu ziși. 

După acest control clinic și radiologic, se mai recomanda un set de analize medicale din care reiese că pacientul este apt pentru implantare. De asemenea, înainte de a ajunge la medic pentru intervenție, pacientului îi vor fi prescrise antibiotice pentru o protecție antibacteriană.

Intervenția chirurgicală

În ziua intervenției este foarte important să existe o bună colaborare între pacient și personalul clinicii stomatologice. Înaintea intervenției se vor dezinfecta și steriliza spațiul de lucru și tot instrumentarul, astfel încât intervenția să se desfășoare în maximă siguranță.

Anestezia

În primul rând se va face anestezie locală la nivelul arcadei respective înainte de începerea intervenției, cât și pe parcursul desfășurării acesteia. Apoi se va face o incizie pe aproape tot maxilarul, după care se va desprinde gingia împreună cu periostul (membrana care învelește osul) până se va ajunge la os. Odată ce osul este vizibil, dacă este neregulat se va face o regularizare osoasă, în așa fel încât implanturile să poată fi inserate corespunzător.

După ce creasta osoasă este corespunzătoare pentru inserare, se va trepana osul în zonele calculate dinaintea intervenției, cu ajutorul unei freze speciale, adecvată pentru implanturile respective. Osul care rămâne în urma frezării va fi păstrat și adăugat ulterior, dacă va fi necesar.

Frezarea și montarea bonturilor

După efectuarea frezării, se va trece la inserarea implanturilor cu ajutorul unor cheițe speciale. Este necesar ca implanturile să fie strânse cu o forță anume, mai exact peste 35 Ncm. Peste aceste implanturi inserate, medicul stomatolog chirurg va pune apoi multi-unituri (piulițe angulare), care oferă posibilitatea de angulare, de aceea în cele mai multe dintre cazuri nu este nevoie de adiție osoasă. Atât după inserarea implanturilor, cât și după fixarea multi-uniturilor se va face sutura plăgii incizate. 

După ce medicul stomatolog chirurg a realizat pașii de mai sus, urmează intervenția medicului stomatolog protetician. Acesta va monta niște bonturi peste implanturi, pentru a lua amprenta. Amprenta se va lua atât peste implanturi, cât și la dinții antagoniști (maxilarul opus) împreună cu o mușcătură. Acum există gura pacientului simulată, iar aceasta va fi trimisă către tehnicianul dentar. După ce a luat amprenta, medicul protetician va monta peste implanturi bonturile gingivale, pentru conformarea gingiei până la sosirea lucrării. Odată ajunsă lucrarea de la tehnician, cu ajutorul unor șuruburi speciale se va insera lucrarea, prin lipirea pe aceste șuruburi, apoi se va dezinsera prin deșurubare.

Precauții și recomandări finale

Acum lucrarea este în gura pacientului, o lucrare cu care se poate mânca, zâmbi și vorbi corect. 

Această lucrare este realizată din acrilat și este provizorie timp de 6 luni. În această perioadă de 6 luni, până la lucrarea definitivă, va fi nevoie ca pacientul să aibă grijă și să mănânce alimente moi. De asemenea, după 7-10 zile de la intervenție, pacientul este așteptat la clinică pentru a-i fi scoase firele care au fost puse pentru a căptuși lucrarea și a evita intrarea resturilor alimentare.

Următoarea vizită la medicul stomatolog va fi peste cele 6 luni, pentru fixarea lucrării definitive, apoi la controalele periodice.

Mai multe despre implantul dentar OneDay
Vezi prețuri și modalități de finanțare