Când ne-am referit la istoria stomatologiei, în articolul „De la viermele dinților la endodonție cu microscop spuneam că francezul Pierre Fauchard (1678-1761) este considerat a fi părintele acestei ramuri a medicinii. Rolul său definitoriu în stomatologia modernă este recunoscut și de Asociația Dentiștilor Americani. De fapt, cursurile de istorie a științei, întâmplările inedite care au dus la nașterea unor invenții memorabile, toate acestea sunt deliciul studenților și a celor avizi de cunoaștere.

Cum s-a născut periuța de dinți modernă

Primul aliat al dentiștilor este în mod evident periuța de dinți. Aceasta a devenit însă familiarăabia  în ultimele decenii. Și totuși, prima periuță de dinți, în sensul propriu, este atribuită lui William Addis, un negustor englez din secolul XVIII.

addis prima periua de dinti

Addis nu era nicidecum pasionat de stomatologie, ba dimpotrivă, era considerat un tip recalcitrant. Iar datorită firii sale violente a fost și încarcerat. În jurul anului 1780, în timp ce se afla în închisoare, el a pus la punct prima periuță de dinți. Avea o formă apropiată celei pe care o cunoaștem azi. Prima periuță de dinți intră în istorie ca fiind construită dintr-un os și păr de porc mistreț. Se spune că Addis s-a inspirat după o mătură ce zăcea într-un colț al celulei sale.

După ce și-a ispășit pedeapsa Addis a început să fabrice și să vândă periuțe de dinți.

Primul patent înregistrat

Chiar dacă Addis are un loc stabil în stomatologie, respectiv în secțiunea dedicată igienei, un american a fost cel care a brevetat periuța. H.N. Wadsworth a fost cel care a brevetat accesoriul, înregistrându-și patentul în 1857. Wadswort era un dentist american provenit dintr-o familie numeroasă, fiind unul dintre primii care au trăit visul american, adică bani și glorie!

brevet periuta de dinti
brevetul primei periute de dinti

Patentul periuței de dinți, dincolo de simbolul unui model american de a înregistra tot ce poate fi comercial, reprezintă totuși un fel de manual de spălare pe dinți. În desenul alăturat cererii de înregistrare, Wadsworth explică felul în care se folosește și de ce este necesară (și mai bună) invenția sa.

De atunci, copii ale primei periuțe de dinți se găsesc în cabinetele marilor stomatologi din America.

Stomatologii și soldații

Periuța de dinți, acest accesoriu de igienă care are locul obligatoriu în igiena personală a fiecăruia dintre noi, a devenit un instrument familiar abia după cel de-al doilea război mondial, conform site-ului toothbrushes.com. S-a întâmplat oarecum forțat, pentru că spălarea pe dinți a fost declarată ca obligatorie pentru soldații americani.

Astfel, pentru a evita intervențiile stomatologice în timpul campaniei militare, precum și toate neplăcerile cauzate unui soldat de o durere de dinți, comandanții militari au introdus în regulamentele militare spălarea pe dinți ca fiind obligatorie. O măsură forțată care se va dovedi însă foarte utilă în creșterea combativității pe câmpul de luptă.

Întorși acasă, foștii soldați au devenit primii promotori ai periuței de dinți. Rolul ei în sănătatea orală a fost bine înțeles în primul rând de către medicii dentiști, care au observat că pacienții aleg cabietele stomatologice și pentru intervenții mai calme. Nu doar pentru extracții…