Vă spuneam în articolul nostru „Durerea de măsea – influențe și efecte psihologice” că durerile de dinți sunt controlabile. Că există o legătură puternică între starea noastră de spirit și percepția durerii. Adică dacă suntem într-o bună dispoziție vom trata mai lejer durerea. Implicit, tratamentul sau intervenția pe care medicul stomatolog o are asupra noastră.

Tratamente de urgență la Smile Care

Dimpotrivă, dacă suntem amărâți și speriați vom vedea totul drept o catastrofă. Durerea de dinți se va amplifica și dentistul va avea mai mult de furcă cu noi. Aici intervine și empatia. Căci oricât de bine-dispuși am fi, dacă în timp ce stăm la rând și așteptăm să iese pacientul din cabinet, auzim țipete, plânsete, zgomote de luptă corp la corp, se duce naibii siguranța noastră de sine. Dispare starea de calm iar gândul că va trebui să ne luptăm cu mâna dentistului care vrea (cu tot dinadinsul) să „ne facă ceva” ne va umple de groază.

Empatia față de durerea altuia este un factor destabilizator pentru propria siguranță. O consecință ar fi tocmai modul de programare și de derulare a ședințelor de tratament sau intervenție. Cele dificile să fie lăsate ori ultimele, ori să beneficieze de un interval de liniște până la următorul pacient.

Managementul durerii; placebo și distragerea atenției

Așadar, medicului dentist îi revine un rol esențial în managementul durerii. Un dentist bun se recunoaște din această reputație, că oamenii spun despre el „dom’le du-te la acela, eu am fost și pe mine nu m-a durut deloc!” Desigur că, la o primă vedere cel puțin, am putea vorbi despre două tipuri de control. Controlul în cabinet și controlul durerilor prin medicamentație. La el în cabinet, dentistul poate folosi metode care distrag atenția și „zăpăcesc” pacientul.

Arătați-i omului de pe scaunul dentistului filme relaxante pe un monitor și veți reuși să-i dați încredere. Aici, stomatologia se întrepătrunde cu psihologia. Distragerea atenției este una din tacticile de succes. La fel cu trimiterea pacientului spre acea stare de placebo, creșterea încrederii lui în intervenția pe care o suportă, în tratamentul prescris.

De reținut însă că nu toți pacienții reacționează la fel. Se estimează că un procent  de 20% dintre oameni sunt dependenți de influențele locale în legătură cu percepția stomatologiei în grupul său etnic. Respectiv de nivelul de educație. Managementul durerii va avea un tip de răspuns de la un pacient din Anglia și altul de la un membru al tribului zulu.

Tratamentul opioid

Un studiu al farmaciștilor din SUA denotă faptul că în 2015 au murit cei mai mulți americani din cauza supradozelor de medicamente. Respectiv au fost 52.000 de pacienți care au murit din cauza supradozelor pentru eliminarea durerilor. Situația a fost descrisă ca fiind foarte îngrijorătoare de către Vivek Murthy, responsabilul cu chirurgia generală în administrația Obama. Astfel, acesta, în 2016, a trimis o scrisoare publică pentru toți marii dealeri de medicamente din SUA prin care atrăgea atenția asupra epidemiei de opioide din America.

El recomanda medicilor chirurgi și dentiști să prescrie pacienților și alternative la medicamentele clasice de tip ibuprofen. Să se distanțeze de medicamentele de tip anti-inflamator folosite la modul excesiv. Acestea sunt considerate a fi principalele analgezice folosite de dentiști și chirurgi în general pentru a trata durerea.

America este consumatoare de opioide în proporție de 90% din producția mondială. Nu avem date care să ne releve efectul scrisorii lui Vivek, oricum acesta a fost schimbat din funcție de către administrația Trump.