Problemele dentare nu țin cont de perioada vieții fiecărei persoane. Astfel, indiferent cât de nepotrivit ar fi momentul apariției unei carii, aceasta va fi oricum prezentă. Femeile însărcinate nu fac nici ele excepție de la această regulă.

Chirurgia dentară; tratamente de urgență și medicație

Ba mai mult decât atât, unele dintre femei sunt predispuse afecțiunilor dentare tocmai din cauza sarcinii. În timpul acesteia, modificările din corpul femeii pot determina anumite probleme la nivelul cavității bucale. 

Problematica dentară; graviditatea

Într-adevăr este vorba despre afecțiuni comune, pe care fiecare persoană le-a experimentat în viața sa. Diferența este aceea că, din cauza modificărilor care se petrec în corpul femeii pe tot parcursul sarcinii, aceste probleme aparent neînsemnate se manifestă mai des decât în mod normal.

Caria dentară dă cel mai mult de furcă unei femei însărcinate. În prima jumătate a perioadei de sarcină a femeii s-a constatat o creștere cu până la 20% a numărului de carii, mai mult ca în orice altă perioadă a vieții.

O altă afecțiune des întâlnită este gingivita. Hipervascularizarea specifică femeilor însărcinate reprezintă principala cauză a dezvoltării problemelor gingivale. Astfel, gingia, în special zonele gingiei care se află între dinți, suferă sângerări pe tot parcursul sarcinii. Sănătatea acestora revine la normal atunci când perioada sarcinii este finalizată.

Bineînțeles, nu toate femeile însărcinate au necazuri de acest gen, însă le regăsim la majoritatea viitoarelor mame. Este necesar ca doamnele să prevină aceste afecțiuni dentare, deoarece neglijarea acestora poate avea repercusiuni grave, ducând chiar și la pierderea dinților.

Practici stomatologice destinate femeilor însărcinate

În primul rând, anesteziile nu trebuie să conțină adrenalină, deoarece aceasta poate afecta sănătatea fătului și chiar viața acestuia. De asemenea, extracțiile dentare sunt nerecomandate în primul trimestru al sarcinii, cât și la finalul acesteia.

Radiografiile sunt strict interzise în primul trimestru al sarcinii. Acestea influențează în mod negativ dezvoltarea copilului, mai ales în prima perioadă a sarcinii, când se dezvoltă organele. 

În ceea ce privește administrarea antibioticelor, acestea trebuie atent selecționată de către medicul dentist. Există anumite antibiotice strict interzise pentru administrarea pe durata sarcinii. Femeile însărcinate nu trebuie, sub nicio formă, să își administreze antibiotice de unele singure, fără o prescripție medicală. 

Prin urmare, femeile însărcinate trebuie să fie atente la sănătatea danturii lor, deoarece aceasta este predispusă afecțiunilor. De asemenea, este necesară atenția sporită și tratamentul individualizat din partea medicilor stomatologi.

Citește și:
Plomba dentară; ce faceți când cade
Apariția cariilor dentare