Una din cele mai neplăcute și dureroase situații legate de dentiție este aceea în care observi că plomba s-a spart, a alunecat sau a căzut. O plombă căzută înseamnă o carie expusă și, deci, un dinte vulnerabil în fața agenților patogeni. Riscul infecției dintelui cariat este unul crescut în astfel de cazuri, iar recomandarea noastră este să vă adresați de urgență unui cabinet stomatologic.

Deși în astfel de cazuri scopul dumneavoastră este să ajungeți cât mai repede la stomatolog, până reușiți să obțineți o programare și să vă prezentați efectiv la medic, puteți face câteva lucruri spre a vă asigura dintele și a vă ușura situația. În cele ce urmează vă vom prezenta acești pași pentru a veni în sprijinul dumneavoastră.

Contactați medicul

În primul și primul rând trebuie înțeles că o plombă spartă urmează să cadă, iar orice întârziere în luarea măsurilor specifice poate dăuna grav dintelui. De aceea, repetăm faptul că primul pas care trebuie făcut în astfel de cazuri este a suna la medic în vederea stabilirii unei programări cât mai rapid posibil.

Curățați dintele

Până ajungeți la medic trebuie să aveți grijă să păstrați o igienă desăvârșită a dintelui. Pentru aceasta va fi necesar să faceți periajul acestuia de două ori pe zi și să vă clătiți cu apă de gură după fiecare masă, eliminând orice particulă de mâncare ce ar putea rămâne în cavitatea orală. Veți evita astfel infectarea dintelui. Aveți însă grijă ca periajul să fie deosebit de delicat pentru a nu-i provoca noi vătămări.

Anesteziați dintele

Aveți nevoie ca până la prezentarea la medicul stomatolog, să vă simțiți confortabil. Pentru aceasta, căutați la farmacie un agent de amorțire pe care să îl aplicați în jurul dintelui. Veți anestezia astfel zona și veți scăpa temporar de dureri. Un bun agent de amorțire este uleiul de cuișoare cu dublu efect sedativ și antiseptic. Vă sugerăm să-l încercați.

Folosiți ceara dentară

Amânările și întârzierile pot interveni și atunci când este vorba de programările la medic. Dacă programarea dumneavoastră este stabilită la un interval prea mare, pentru a proteja dintele până la prezentarea la medic, puteți astupa caria cu ceară dentară. O astfel de ceară găsiți la farmacie, însă nu uitați că acesta este doar un tratament temporar și este necesar în continuare să vă prezentați la medic cât mai curând posibil.

Folosiți analgezice

Uneori uleiul de cuișoare nu are un efect analgezic suficient de puternic. Pentru a scăpa temporar de dureri puteți folosi de exemplu Tylenol, Ibuprofen sau un alt analgezic pe care îl puteți găsi la farmacie. Important este să rezistați până vă vede un medic, însă nu amânați prea mult momentul!

Evitați să mestecați pe partea vătămată

Protejați dintele și încercați să nu mestecați pe partea vătămată. Astfel, evitați a cauza noi daune dintelui afectat.

Evitați unele alimente

Unele alimente pot crește rănile dintelui deja afectat, iar durerea și riscul de infecție, de asemenea, pot crește la contactul cu unele alimente. De aceea, ar trebui evitate alimente precum dulciurile și alimentele lipicioase, alimentele dure, alimentele calde sau reci și alimentele acide.