Cu toții ne dorim un zâmbet plăcut și armonios. Condițiile obținerii acestuia sunt reprezentate de sănătatea structurilor dentare și a gingiilor, nuanța dinților, alinierea acestora și respirația proaspătă. Deși acestea sunt principalele lucruri la care vă puteți gândi, condiția principală este, de fapt, prezența tuturor dinților. Cu alte cuvinte, lipsa unui dinte sau a unui grup de dinți poate afecta atât aspectul estetic al zâmbetului, cât și sănătatea cavității bucale, dar și a organismului. 

Cauzele pierderii dinților sunt multiple. O alimentație bogată în zaharuri poate produce apariția cariilor care, netratate la timp pot dezvolta pierderea definitivă a structurilor dentare. De asemenea, evitarea consultului stomatologic periodic permite bacteriilor și altor depuneri să afecteze dinții până la căderea acestora sau până la necesitatea extragerii lor. Bătrânețea este un alt factor major în ceea ce privește pierderea dinților. Odată cu trecerea timpului rădăcinile danturii, gingia, dar și dinții în sine devin tot mai fragile și, astfel, pierderea dinților este inevitabilă. 

Aparte de toate aceste cauze ale pierderii dinților este afecțiunea destul de rar întâlnită ce poartă numele de anodonție. Aceasta se caracterizează prin absența congenitală a unităților dentare. Altfel spus, dinții pacientului lipsesc din motive genetice, nu dobândite pe parcursul vieții. Deși această patologie se poate manifesta și la primul set de dinți ai copilului, sunt afectați de cele mai multe ori dinții permanenți. 

Cauzele apariției anodonției

Cele 9 luni în care fătul se dezvoltă sunt extrem de importante, iar practicile mamei din timpul sarcinii își pun amprenta asupra sănătății copilului ce urmează să fie născut. Anumite vicii pot influența dentiția deficitară a copilului, printre care și determinarea apariției anodonției. 

Primul an din viața copilului este semnificativ pentru întreaga sa dezvoltare. La fel ca în perioada sarcinii, primul an determină o serie de influențe pozitive sau negative pentru formarea acestuia. Traumatismele joacă un rol esențial. Fiind extrem de sensibili, copiii pot fi afectați mult mai ușor de cât adulții, iar impactul se poate extinde pe tot parcursul vieții. Ca atare, un traumatism ce vizează cavitatea bucală poate afecta mugurii din care se dezvoltă unitățile dentare, instaurându-se astfel anodonția. 

În anumite cazuri, patologia poate fi total lipsită de o explicație genetică sau de un traumatism suferit în primul an de viață. Unii copii se pot naște cu muguri deficitari care nu pot naște un dinte sau cu absența totală a anumitor muguri. 

Tratamente ale anodonției

În situații fericite, în care spațiul lăsat de un dinte este îngust, dantura poate fi cosmetizată ortodontic prin intermediul aparatului dentar. În alte situații, în care vorbim despre spații mari sau absența mai multor dinți, este necesar implantul la vârsta adecvată. De asemenea, anodonția poate fi parțială sau totală.