Atunci când vine vorba despre igiena orală, fiecare persoană își dorește cele mai bune produse pentru dantura sa. Varietatea pastelor de dinți, ale periuțelor dentare, dar și a altor sortimente destinate igienei orale poate deveni tulburătoare. Care este, de fapt, cel mai eficient produs? Ei bine, cercetătorii au descoperit faptul că elementul care oferă cele mai bune rezultate se află în alge. 

Servicii de Parodontologie și igienă dentară la Smile Care

Această descoperire nu presupune utilizarea algelor ca substituent al pastei de dinți. De asemenea, nu toate algele sunt benefice danturii și nici nu au proprietăți de distrugere ale bacteriilor. În cazul curățării dinților este vorba doar despre bacteria Baccilus licheniformis

Bacteriile din alge și cariile dentare 

Potrivit unor studii de specialitate, bacteriile descoperite în anumite specii de alge sunt extrem de benefice pentru prevenirea apariției cariilor, dar și pentru curățarea eficientă a dinților. Mai exact, este vorba despre o enzimă care se regăsește într-o anumită bacterie din compoziția algelor. Aparent, aceasta poate pătrunde și distruge anumite bacterii la care pastele de dinți nu au acces. 

Principala problemă care apare atunci când vine vorba despre curățarea danturii este reprezentată de spațiile dintre dinți care sunt extrem de greu de accesat. Deși există numeroase formule ale pastelor de dinți, tot este dificil ca ele să fie eficiente în totalitate. De cele mai multe ori, periajul normal îndepărtează depunerile de bacterii prin răzuire, în schimb această enzimă are puterea de a distruge peretele aflat pe dantură. 

În momentul în care se simt amenințate, bacteriile care se află pe suprafața blăcii bacteriene se protejează formând un strat ce poartă numele de biofilm. Acesta este compus din bacterii legate între ele printr-o rețea de ADN extracelular. Biofilmul formează un strat continuu care se depune pe suprafețe solide precum dinții și gingiile. Mecanismul are rolul de a proteja bacteriile de periaj și de substanțele chimice prezente în pasta de dinți. În schimb, enzima descoperită în alge poate pătrunde în interiorul acestui perete distrugându-l în totalitate.  

Cum „lucrează” bacteria Baccilus licheniformis

Bacteria Baccilus licheniformis aflată pe suprafața algelor eliberează microorganisme, iar acestea, la rândul lor, elimină enzima benefică curățării dinților prin străpungerea biofilmului. Această enzimă utilizată ca substanță componentă a pastei de dinți are capacitatea de a curăța dinții în mod ideal de fiecare dată când periajul este efectuat. 

Cercetătorii cataloghează proprietățile bacteriei din alge ca fiind uimitoare. Ei susțin faptul că enzima emanată nu are doar rolul de a înlătura acumularea bacteriană, ci și de a preveni apariția unui strat nou de bacterii. De asemenea, efectele enzimei pot fi utilizate și pentru a curăța protezele osoase artificiale, acestea acumulând, la rândul lor, biofilm bacterian.