Revenim astăzi la folosirea opioidelor în tratamentele stomatologice, cu precădere cele care au în vedere reducerea-eliminarea durerii după o intervenție chirurgicală. Și vă reamintim că în Distragerea atenției și epidemia opioidă din America vă spuneam de reala problemă cu care se confruntă americanii. Zeci de mii de morți, anual, din cauza supradozelor de medicamente.

Chirurgie dentară; urgențe și tratamente

Ca o paranteză, președintele Trump a caracterizat situația drept o stare de urgență. În același timp, în Europa, situația nu este nici pe departe comparabilă cu cea din America. Însă, conform unui editorial Deutsche Welle asta nu înseamnă că ar trebui să fim relaxați.

Opioidele și spaima dentiștilor americani de FaceBook

Și totuși, cum s-a ajuns ca stomatologii din SUA să prescrie cu relativă ușurință opioide pentru managementul durerii!? Răspunsul a fost dat de editorialista Andrea M. Fonner într-un articol din Decision in Dentistry. Conform acesteia, dentiștii prescriau opioide pentru a nu primi review-uri negative în rețelele de social-media!

Explicația are o oarecare logică. Nevoia de a mulțumi pacientul prin a-l feri de durere. Și, evident, de a avea o reputație cât mai bună printre ceilalți dentiști. Să recunoaștem, este ceva ce, pe unii, ar putea să-i lase cu gura căscată. Ca la dentist!

Pentru cititorii noștri mai puțin informați, ar trebui poate să explicăm ce sunt acelea opioide. O explicație care ne determină însă să vorbim și despre antiinflamatoare..

Opioidele în stomatologie

Sunt folosite în principal pentru gestionarea durerii postoperatorii, după intervenții chirurgicale complicate. Cum acționează un medicament din această clasă!? Pe scurt, el induce creierului senzația că nu este nicio problemă. Că totul este ok. Medicamentul intervine pe traseul dintre senzorii nervoși și creier. Astfel semnalul electric care transmite informația primită este alterat.

De reținut: opioidele cu combat cauza, afecțiunea, inflamația ci modifică modul de percepție al durerii.

Creierul este păcălit de fapt, „el crede” că de fapt nu există nicio durere. Desigur că ar fi absurd să interzici aceste medicamente. Ele pot fi folosite atunci când celelalte tipuri, antiinflamatoarele, sunt ineficiente. Sau când beneficiile tratamentelor cu opioide sunt superioare implicațiilor negative. (Dureri cronice, cancere…)

Codeina, metadona și morfina sunt cele mai cunoscute medicamente de acest gen.

Antiinflamatoarele

Acestea combat, în mod evident, inflamația propriu-zisă. Când un antiinflamtor este administrat, el produce două efecte. Primul este acela că stimulează organismul să se vindece, să se refacă în zona respectivă. Al doilea efect este că transmite către creier un semnal de genul „hei, avem o problemă acolo!” iar acesta va acorda mai multă atenție și se va concentra mai bine asupra regenerării țesutului, vindecării.

Diferența face dependența

Practic, este o diferență de substanță: opioidele creează dependență, generează abuzuri iar în timp creează toleranță. Este ceea ce a scăpat de sub control în SUA. Din fericire, în România, încă se prescriu cu destulă dificultate opioidele.

Există însă un trend care vine din exterior și este normal la urma urmelor. Acesta se referă la solicitările asociațiilor medicale de a permite medicilor dreptul de a prescrie un opioid. În virtutea faptului că durerea cronică este și trebuie să fie considerată o boală de sine stătătoare…