Poate că despre interferența dintre stomatologie și farmacia „verde” s-a vorbit destul de puțin. Despre ceaiul verde, de exemplu, ale cărui efecte asupra sănătății orale sunt totuși destul de puțin comentate. Până în prezent s-au efectuat numeroase studii care atestă efectele benefice ale ceaiului verde asupra stării generale a danturii.
Ceaiul verde are în primul rând un efect antibacterian puternic. Reduce într-o mare măsură activitatea microbiană și prin urmare incidența afecțiunilor dentare. De asemenea, consumatorii de ceai verde beneficiază de o șansă redusă de apariție a cancerului în cavitatea orală.
Și totuși, deoarece ceaiul verde este până la urmă o plantă, face parte din farmacia naturii și este opusul tratamentelor medicamentoase, mai sunt necesare studii clinice până la validarea vreunei metode de tratament stomatologic. Or, aceste studii se fac pe bani, deci de undeva trebuie să vină finanțarea. Banii pentru studierea alternativelor la soluții medicamentoase vin, în toată lumea, doar din donații și contribuții entuziaste.
Efectul ceaiului verde asupra bolilor parodontale
O fisură gingivală reprezintă de fapt o colonie de microorganisme, în special anaerobe. Adică acele organisme care nu au nevoie de oxigen pentru a prolifera, în special bacterii. Dimpotrivă, o bacterie anaerobă poate produce oxigen cu care să ajute la dezvoltarea alteia aerobe. Ambele sunt nocive pentru sănătatea noastră.
S-a demonstrat că persoanele care sunt mari consumatoare de ceai, manifestă o sănătate sensibil mai bună a cavității bucale. Este bine de știut că unul dintre pasionații cercetători ai legăturii dintre ceaiul verde și sănătatea dinților, respectiv dr. Nadeem Jawaid, împreună cu colaboratorii săi, au tras concluzii despre diferența dintre consumul de ceai verde și cel de ceai negru. Astfel, ceaiul verde, datorită diferenței dintre modul de prelucrare față de ceaiul negru, are un efect considerabil mai bun asupra sănătății gingiei.
Ceaiul verde este de preferat să fie consumat după mese sau în timpul acestora. Diferențele dintre ceaiul verde și ceaiul negru constau doar din modul de prelucrare al acestuia. În fapt, este vorba despre aceeași plantă, respectiv Camellia Sinensis. Și maI vem o mare varietate rezultată din modul de prelucrare al ceaiului, respectiv oolong.
Rolul antioxidant al ceaiului verde
Frunzele arbustului de ceai sunt un mare furnizor de antioxidanți polifenolici. Aceștia contribuie la protecția împotriva cariilor, a gingivitei, parodontita, halitoza și malignitatea orală, cum am spus mai sus. Polifenolii reduc stresul oxidativ oralprecum și influența negativă a fumului de țigară. Respectiv eroziunea dentinei.
Frunzele din ceai verde sunt bogate în fluor. Rolul de susținere a rezistenței smalțului dentar este astfel destul de evident. Prin urmare, persoanele care obișnuiesc să consume ceai verde sunt mai puțin expuse demineralizării danturii. Ceaiul verde stimulează producția de salivă și astfel se luptă eficient împotriva aderenței microbilor la suprafața dinților.
Să mai spunem despre ceaiul verde că are un efect deloc de neglijat împotriva combaterii halitozei, respectiv a respirației urât mirositoare. Despre aceasta însă într-unul din articolele noastre viitoare.