Un articol cu un dentist din San Diego și publicat de ediția web a CNN ne dezvăluie unul din aspectele de groază ale vremurilor prin care trece națiunea de peste Ocean. Astfel, se pare, stresul pandemic ar fi la originea „valului” de pacienți care se prezintă în cabinetele stomatologice având dinții sparți. Conform dentistului din San Diego, respectiv dr. Paul Koshgerian, atâția pacienți cu dinții crăpați nu a văzut în toată cariera sa profesională.
Înainte de pandemie, spune Paul Koshgerian, pacienți cu dinții sparți, cu smalțul fisurat veneau zilnic la cabinet. Unii aveau smalțul fisurat după accidente diverse, alții din cauza bruxismului. Dar erau unul, maxim doi! Dacă aveai mai mult de doi pacienți pentru astfel de intervenții ziceai că e o zi grea din acest punct de vedere. Astăzi însă, să ai cinci intervenții pentru așa ceva este la ordinea zilei!
Cum știi că scrâșnești din dinți. Cauze
Bruxismul este o afecțiune ale cărei cauze nu au fost încă bine definite. Să-ți scrâșnești în permanență dinții, să muști și să „macini” în gol, noaptea, în somn, este ceva ce îți poate crea un disconfort major. Te trezești dimineața cu dureri de maxilare, ai fălcile obosite. Poate fi o stare de oboseală ale cărei cauze le pui în seama a cu totul alți factori. Mai rău este când găsești bucăți de dinți sau fragmente de metal în gură. Aparent, nu-ți dai seama de acestea, nu realizezi când și cum s-a întâmplat. Și treci peste….
Partenerii celor cu bruxism sunt printre primii care ar trebui să remarce acest lucru. Pentru că bruxismul se aude. Poate fi chiar înspăimântător. Totuși, de cele mai multe ori partenerii de viață sunt cei care semnalează bruxismul.
Rezumând, bruxismul este o afecțiune de care de multe ori nu-ți dai seama. O „duci cu tine” inconștient. Se estimează că principala cauză ar fi de natură psihologică. respectiv stresul, factorii emoționali diverși. Vezi situația din America… pandemie, revolte sociale, situație economică…
O altă cauză, favorizantă, ar fi situația generală a danturii dvs. Astfel, dacă aveți lucrări dentare, dacă au fost executate șlefuiri de dinți, acestea ușurează apariția fisurilor prin bruxism.
Tratamente și intervenții la dinții sparți
Prima măsură de protecție împotriva acestor accidente ar putea fi purtarea în timpul somnului a unei gutiere. Vă menajează, realizează chiar o corecție a ocluziei dentare. Gutiera se execută din diverse materiale, pentru aceasta este însă nevoie de luarea unei amprente de către medicul stomatolog.
În funcție de fisuri, de dimensiunea lor, de felul în care traversează smalțul, unele se pot restaura. cele care pot fi văzute, cele care nu sunt sub gingie.
Atunci când mergeți la dentist, prima măsură va fi radiografia, căci ea va spune totul despre starea dinților. Apoi, contează istoricul dentar, așa cum sugeram mai sus.
Medicul dentist va încerca întotdeauna să vă salveze dintele. Aceasta este menirea lui. Însă, altfel, soluții la dinții sparți, la fisurile de smalț sunt implanturile și fațetele dentare. Despre acestea găsiți informații și pe site-ul nostru.
Concluzia importantă este însă aceea că bruxismul ar putea fi una din problemele majore ale societății. Și care, opinăm noi, ar putea fi ameliorată prin metode de relaxare.
» Citește și: Estetica dentară – un material despre cum putem elimina imperfecțiunile dinților noștri.