Înaintarea în vârstă lasă urme asupra întregului organism, afectând nu numai culoarea părului și netezimea pielii, dar și organele interne. Dantura nu este nici ea scutită de efectele devastatoare ale trecerii timpului. Odată cu înaintarea în vârstă gingiile se retrag, dinții se sensibilizează și se degradează și apar urme de uzură, aceștia suferă diverse degradări, de la pete de culoare, fisuri și ciobiri, la carii, paradontoze și chiar la pierderea totală a dințiilor.
Incidența bolilor gingivale și a cariilor este mai crescută la vârstnici, mai ales în contextul neglijării igienei dentare. Cel mai adesea, scăderea dexterității, problemele fizice și psihice specifice vârstei pot fi învinuite de neglijarea aspectelor importante privind igiena cavității bucale. De aici rezultă și riscul crescut al pierderii dinților.
De aceea, înaintarea în vârstă reclamă o atenție mărită pentru îngrijirea dentiției, controale medicale regulate și monitorizare. Medicul stomatolog are rol în stabilirea și implementarea protocolului de îngrijire a danturii vârstnicului, precum și în prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor specifice danturii îmbătrânite.
Un factor important pentru momentul în care pe scaunul stomatologic se află un vârstnic este adaptarea medicului la condiția și particularitățile fizice și fiziologice ale pacientului. O astfel de vizită poate fi provocatoare și foarte multe depind de starea pacientului și de capacitățile acestuia fizice, fiziologice și mentale.
Igiena dentară
Afecțiunile dinților și gingiilor pot afecta întregul organism. Prima soluție la îndemână pentru conservarea danturii o perioadă cât mai lungă este igienizarea zilnică.
În cazul vârstnicilor, periajul dinților de două ori pe zi, folosirea pastei de dinți cu fluor și aplicațiile cu fluoruri trebuie să facă parte din ritualul obligatoriu de igienă zilnică. Pentru uzul vârstnicului sunt recomandate periuța de dinți delicată și ața dentară. La fel de indicate sunt igienizările profesionale, fapt pentru care vârsticul ar trebui să beneficieze de controale regulate și de o monitorizare atentă.
Specifică vârstnicilor este xerostomia (uscarea gurii ca urmare a administrării anumitor medicamente), fapt pentru care cu ocazia controalelor regulate se impune verificarea medicației și actualizarea acesteia. Din același motiv, apa de dinți aleasă ar trebui să fie fără alcool și nu trebuie folosită mai des de o dată pe zi. Alcoolul usucă gura.
Edentația la vârstnic
Dacă totuși se ajunge la pierderea dinților, trebuie luate măsuri specifice. Edentația este o condiție dificilă care nu trebuie ignorată. Pentru a preveni pierderea de masă osoasă este necesară montarea unui implant într-un timp cât mai scurt.
Cosmetica dentară are soluții și pentru vârstnici, implantul dentar fiind accesibil și acestora. Nu există o vârstă maximă pentru realizarea unui implant. Condiția pentru ca un implant să fie reușit nu este vârsta, ci existența unei cantități suficiente de os și realizarea unei proceduri corecte.
Pentru situațiile în care situația pacientului nu permite realizarea unui implant, există cunoscutele plăci mobile parțiale sau totale. Acestea reprezintă o soluție funcțională și estetică potrivită în cazurile de edentație.
Apelați la un medic stomatolog pentru a identifica soluția cea mai bună pentru dumneavoastră sau pentru vârstnicii din familia dumneavoastră.
→ Citește și Când se face un implant. Ce este ortoimplantul…