1. Igiena dentară pe perioada gravidității
  2. Precauții la tratamentele stomatologice

Perioada gravidității este o perioadă delicată de maximă sensibilitate pentru organismul viitoarei mămici și al fătului. Este de înțeles că femeile aflate în această situație își pun o mie de întrebări legat de riscurile la care se expun atunci când se văd nevoite să meargă la medicul stomatolog. O mămică aflată în așteptarea termenului nașterii își va pune cu siguranță multe întrebări legate de riscul unei anestezii pentru pruncul său nenăscut.

Graviditatea impactează toate aspectele vieții mămicii, inclusiv sănătatea dentară. De aceea, igiena dentară este deosebit de importantă în această perioadă pentru a evita infecțiile și afecțiunile gingiilor, care au fost legate de nașterea prematură și de bebelușii cu greutate mică. 

Igienizările dentare preventive și efectuarea controlului anual sunt nu numai sigure, dar sunt și insistent recomandate, pentru a nu se ajunge în situația nedorită în care să fie necesare intervenții și proceduri cu un risc crescut pentru organismul mămicii și al copilului. Situațiile care necesită o atenție sporită sunt gingiile care sângerează, gura uscată și greața de dimineață. Dacă experimentați acest gen de probleme, nu întârziați să vă prezentați la medicul stomatolog.

Dacă aveți nevoie de unele proceduri stomatologice în timpul gravidității, aveți în vedere faptul că este preferabil ca acestea să fie efectuate nu mai târziu de trimestrul al doilea, când gravida încă poate sta confortabil pe spate, în scaunul stomatologic, o perioadă lungă de timp. 

Viitoarea mămică trebuie să știe că unele proceduri stomatologice au caracter de urgență, sunt inevitabile și nu pot fi amânate, printre acestea extracțiile și obturația de canal; în timp ce altele pot și vor fi amânate în deplină siguranță până după naștere. De exemplu, tratamentul de albire și implantarea dentară sunt printre procedurile pentru care este indicat să optați să le amânați, pentru a evita orice risc de a vătăma fătul.

Igiena dentară pe durata gravidității

Creșterea nivelului hormonilor pe durata gravidității poate cauza umflarea gingiilor și sângerarea acestora. De aceea, gingiile sunt mai sensibile, iar resturile de mâncare pot produce mai ușor iritații și infecții.

Este ușor de înțeles că menținerea igienei corespunzătoare a cavității bucale, periajul și folosirea aței de dinți sunt absolut obligatorii pentru evitarea complicațiilor. Pentru ca igiena cavității bucale să fie perfectă, nu trebuie neglijate efectuarea controlului stomatologic și procedura de igienizare dentară.

În cazul gravidiei, pasta de dinți poate accentua senzația de greață, astfel încât spălatul de dinți poate deveni problematic. Sugestia noastră este să solicitați medicului dumneavoastră să vă recomande o pastă de dinți cu o aromă mai puțin pregnantă, astfel încât să vă periați totuși dinții. 

Pentru clătit, folosiți apă cu praf de copt, pentru a neutraliza acidul din gură provocat de grețurile de dimineață. Aciditatea dăunează smalțului dinților.

Precauții stomatologice pentru femeile însărcinate

Pentru cazurile în care o procedură stomatologică nu poate fi evitată, anestezia locală trebuie administrată cu prudență în doze mici. În cazul în care cantitatea de anestezic nu este suficientă pentru a asigura confortul pacientei, aceasta poate fi suplimentată treptat până la doza minimă necesară. 

Altă precauție necesară este evitarea radiografiei dentare care utilizează razele X și folosirea ecranelor adecvate. Razele X reprezintă un risc pentru făt și se impune limitarea acestora. De asemenea, antibioticele utilizate post procedură stomatologică trebuie alese cu discernământ dintre cele dovedite a nu avea afecte adverse și catalogate A sau B din punct de vedere al riscului pentru sarcină.