Pe rafturile destinate produselor de igienă personală stau aliniate o mare diversitate de sticle de apă de gură. Este ușor să spui că toate sunt la fel, însă cât de adevărat este acest lucru?  Specialiștii ne asigură că apele de gură nu sunt identice, că au o compoziție diferită și, deși toate ajută dantura, o fac în moduri diferite și au efecte diferite.

Servicii de estetică dentară la Smile Care

Este indicat ca în momentul în care intrăm într-un magazin și ne aflăm în fața raftului cu periuțe de dinți si apă de gură să cunoaștem diferențele dintre acestea și să știm cum și ce să alegem. Avem de fiecare dată nevoi diferite, așa că nici apa de gură pe care o căutăm nu este aceeași. Ar trebui să ne alegem apa de gură în funcție de problema concretă pe care vrem să o rezolvăm, așa că alegerea acesteia poate fi o adevărată provocare. Una este să ai nevoie de o simplă împrospătare și alta să ai o infecție serioasă. Nu se potrivește același tip de apă de gură în ambele cazuri.

În principiu orice apa de gură are în conținutul său apă, alcool, arome, coloranți și detergenți, acestea fiind elemente comune în compoziția tuturor apelor de gură. Există însă ape de gură diferite, cu proprietăți diferite, care se deosebesc între ele prin conținut.

Programează-te online la clinica stomatologică Smile Care București

apa de gura
Apa de gura – de bază pentru igiena orala

Apa de gură cosmetică

Apa de gură cosmetică este poate cel mai comun tip de apă de gură și se găsește ușor pe rafturile destinate produselor de igienă personală. Aceasta nu are ingrediente active care să aibă vreun rol consistent în protejarea dentiției. Se folosește în mod curent pentru eliminarea resturilor de mâncare din cavitatea bucală, pentru împrospătare și un miros plăcut, dar rolul ei se limitează aici. Pentru efecte mai puternice în protecția dentiției trebuie însă să apelăm la alte tipuri de apă de gură. 

Antiseptică și antibacteriană

Există apă de gură care conține substanțe antibacteriene precum clorhexidina, clorura de cetilpiridiniu, timolul (care se găsește în uleiul extras din cimbrul de câmp) și triclosanul, și se folosește împotriva bacteriilor care cauzează gingivita, placa bacteriană și halitoza. De aceea, alegem acest tip de apă de gură ca măsură de combatere a infecțiilor bucale și afecțiunilor gingivale. Pentru a o identifica este bine să citim cu atenție etichetele. 

Antibacteriană terapeutică 

Apa de gură terapeutică este cea care se prepară numai după prescripția medicului. Aceasta are o acțiune antibacteriană și antiseptică mai puternică și deci conține substanțe mai concentrate. O astfel de apă poate conține antibiotice, antiinflamatoare, antifungice și chiar elemente antiacide, toate pentru un efect mai puternic. Medicul va monitoriza pe durata tratamentului cât se poate de serios efectele acesteia și evoluția afecțiunilor pentru care a fost prescrisă.

Apa de gură cu fluor

Apa de gură cu fluor este prescrisă pacienților cu carii, care nu consumă în mod regulat apă fluorizată. Dacă există deja fluoruri în apa de băut și deci se consumă apa fluorizată, adăugarea suplimentelor cu fluor crește riscul de apariție a fluorozei dentare. De aceea nu trebuie adăugat fluor în produsele de igiena dentară fără prescripția medicului.

Apa de gură cu fluor este, de fapt, o apă de gură cu un conținut de 0,05 fluorură de sodiu, care aduce un surplus de fluor persoanelor care au nevoie de el. Folosirea zilnică ajută aceste persoane să-și remineralizeze dantura și să o mențină într-o stare bună de sănătate.

Fluorul este un mineral care ajută smalțul dinților întărindu-i, drept pentru care mult timp a fost prescris intensiv copiilor în diferite forme, în convingerea că aceștia vor avea o dentiție mai sănătoasă. S-a dovedit însă că fluorul nu protejează gingiile de inflamații și nu acționează împotriva plăcii bacteriene, motiv pentru care acesta nu poate înlocui periajul și ața dentară.

Cu riscul de a ne repeta, despre apa de gură cu fluor este de reținut că administrarea unei doze prea mare de fluor determină apariția fluorozei dentare care conduce la fragilizarea dinților și pătarea acestora.