Ocluzia sau mușcătura inversă este un tip de afecțiune dentară destul de des întâlnită. Se manifestă prin faptul că dinții inferiori îi acoperă parțial sau în totalitate pe cei superiori. Practic, avem de-a face cu reversul poziției normale. Această anomalie se înscrie în rândul problemelor grave sănătății pacientului, dar nu și în rândul situațiilor complicate ale ortodonției. 

Poziția incorectă a mușcăturii duce la dezvoltarea asimetrică a mandibulei, dar și la afectarea articulațiilor aparatului dento-maxilar. Există mai multe tipuri de mușcătură inversă în funcție de numărul dinților care definesc afecțiunea.

Tratamente ortodontice la clinica Smile Care

Indiferent dacă este vorba despre un singur dinte sau un grup mai mare de dinți, anomalia este aceeași, respectiv ocluzia inversă. Este foarte important ca mușcătura inversă să fie tratată cât mai aproape de momentul descoperirii ei pentru a crește șansele de reușită.

Cauzele apariției ocluziei inverse

Cauzele mușcăturii inverse sunt atât de multe ori genetice. Pacientul se naște cu această afecțiune. Apare însă și prin practicarea unor vicii sau anomalii neprevăzute. În ceea ce privește sfera genetică, problema poate fi manifestată la nivelul formei maxilarului și la dimensiunea dinților. 

Viciile copiilor precum suptul degetelor timp îndelungat pot duce la dobândirea unei ocluzii. Nu numai atât, suptul degetelor poate genera și alte afecțiuni de acest tip. Este foarte important ca mușcătura să fie corectată, deoarece aceasta poate pune în pericol sănătatea cavității bucale.

Pacientul care suferă ocluzie inversă va dezvolta dificultăți în deschiderea normală a gurii din cauza faptului că poziția anormală influențează evoluția corectă a oaselor, iar procesul de deschidere, aparent neînsemnat, poate deveni o adevărată provocare. 

De asemenea, masticația va fi afectată semnificativ de acest tip de mușcătură incorectă și, tocmai de aceea, netratarea afecțiunii poate determina apariția altor tulburări ale sănătății, depășind perimetrul bucal. 

Gingia reprezintă o altă componentă supusă pericolului, deoarece lipsa corectitudinii în suprapunere face ca dinții să lovească gingia provocându-i inflamații. Această situație duce la pierderea prematură și nedorită a dinților.

Calitatea dinților va avea de suferit în urma netratării ocluziei inverse, dar fiind faptul că dinții se ating necorespunzător, provocând o frecare ce distruge cu timpul sănătatea dinților și duce la pierderea acestora.

Tratamentul ocluziei

Există două modalități principale pentru tratarea mușcăturii inverse. Prima modalitate pe care o putem sugera este cea ortodontică, non-invazivă. Aceasta presupune aplicarea aparatului dentar fix destinat soluționării ocluziei minore, ușor de remediat.

În cazul unei discrepanțe majore între poziția actuală a mușcăturii pacientului și normalitate, vom sugera intervenția chirurgicală, însă aceasta se poate realiza doar înainte de încheierea pubertății. Prin urmare, este imperios necesară vizitarea medicului stomatolog de la vârste fragede pentru semnalarea timpurie a unei astfel de afecțiuni.