Parodontoza este o boală ce apare mai parșiv acum decât în urmă cu o sută de ani, de exemplu. Este o himeră să crezi că nu faci parodontoză decât mai încolo, așa, pe după 60 de ani. Și, atunci, la vârsta aceea, la ce-ți mai trebuie dinții, oricum te așteptai la asta, nu!? Oricum, știai că vei avea proteză…
→ Parodontoza și prevenția ei. Dușul bucal
Una dintre cele mai păguboase idei este aceea să te crezi ocolit de boli. Lumea s-a schimbat, dacă observați că vara nu mai este vară și iarna nu mai e iarnă iar furtuna a devenit ciclon, veți înțelege despre ce e vorba. Astăzi, poți lua în gură un milion de bacterii doar sărutând o mână mizerabilă. Faci diabet doar dacă te stresezi la locul de muncă. De ce n-ai face parodontoză de la 20 de ani!?
De fapt, incidența acestei boli este devastatoare. Într-un studiu citat de România Liberă se arată că nouă din zece români suferă de boala parodontală. Suntem codașii Europei la acest capitol. Cel mai bine stau suedezii și danezii, cu incidența bolii de 10 și 14%. Evident, țările nordice nu ne mai surprind prin societatea pe care o au.
Igiena precară și societatea de consum
Cauza parodontozei este – așa cum bănuiți – lipsa igienei. Sau, mă rog, o igienă deficitară în ultimul grad. Igiena dentară depinde de gradul de cultură, iar acesta din urmă este într-o relație directă cu nivelul de trai. Așadar, nimic surprinzător. Mai multe studii recente arată că în India, rata acestei afecțiuni a danturii a ajuns la 95% pentru populația între 33 și 45 de ani.
Veți spune că e logic, o țară cu atâta populație săracă să fie atât de bolnavă. În parte, vă înșelați. Statisticile economice spun că India se pregătește să devină țară dezvoltată. În ceea ce privește nivelul educațional, aici poate că așa este, a rămas în urmă.
Nivelul acestei boli este catastrofal și în SUA. Asociația Americană a Parodontologilor a constatat că 47% dintre americani sunt afectați de această boală. Practic unul din doi americani.
Leacul cel mai sigur
Ce se poate face pentru a reduce această racilă a societății!? Practic, spun medicii stomatologi, sunt șanse mai mici de vindecare. Boala gingiilor, cum mai este cunoscută, se vindecă dacă este descoperită de timpuriu, cu ajutorul tratamentului cu laser pentru parodontoza. Altfel, se poate doar stopa evoluția.
Singurul lucru important pe care-l putem face este să ne protejăm. Să ne spălăm regulat pe dinți, să evităm depunerile de tartru, să alegem cele mai bune materiale de igienă. Și poate cel mai greu lucru este vizita regulată la dentist. Poate în țările scandinave există această cultură, în România însă cu siguranță nu. Românii merg la dentist doar când au probleme și aceasta de obicei când nu se mai poate face mare lucru.