Așa cum am arătat într-un articol anterior, problema igienei dentare a copilului se pune încă din momentul erupției primului dințișor. Se întâmplă cam în jurul vârstei de șase luni, moment din care putem vorbi despre spălatul pe dinți.

În stadiul acesta, de spălatul dinților la bebeluș se ocupă unul dintre părinți. Acesta va folosi pur și simplu o bucată de tifon steril umezită, degetarul de silicon cu care vine pasta de dinți special concepută pentru bebeluși sau o periuță specială.

Pastă de dinți pentru copii. Colgate este una dintre ele…

Formarea obiceiului

Pe măsură ce copilul crește, acesta trebuie obișnuit cu periuța de dinți și încet-încet să învețe să se spele singur. Pentru început, odată ce copilul a învățat să meargă, este suficient să fie luat în baie în momentul în care părinții se spală. Sunt șanse mari ca acesta să încerce să copieze comportamentul adulților. O periuță specială, pentru început fără pastă de dinți, va fi instrumentul ideal de explorare și joacă pentru copilul mic.

Odată ce copilul s-a obișnuit cu periuța de dinți și poate învăța să scuipe îl vom obișnui și cu pasta. Aceasta trebuie aleasă din gama celor speciale potrivit vârstei copilului, acestea având dozajul corect de fluor conform vârstei. 

Atât timp cât copilul nu are încă o dexteritate suficient dezvoltată pentru a se spăla singur pe dinți, părintele va efectua periajul corect. Apoi va lăsa copilul să se joace și să exerseze. Pe măsură ce copilul învață va rămâne în sarcina acestuia periajul de dimineață. Igiena dentară de seară o va efectua părintele pentru a se asigura că dinții sunt cu adevărat curați. Într-un final copilul va prelua în întregime această sarcină.

Metode educative: prin joacă

A învăța copilul să se spele pe dinți este în mare măsură despre adecvarea la vârstă și perseverență. Copilul învață să se spele pe dinți jucându-se. Șansele de a învăța copilul să se spele singur cresc dacă utilizăm jocuri adecvate.

Ne vom ajuta în învățarea copiilor de cântece și poezioare care să îi amuze și să îi facă plăcere. Există periuțe și pastă de dinți special concepute pentru fiecare vârstă, cu personaje simpatice și în culori atractive.

Permiteți copilului să își aleagă singur periuțele de dinți și pasta preferată. Copilul trebuie cointeresat  în activitatea de igienă dentară. 

Periajul trebuie să aibă o durată de două minute și trebuie repetat după fiecare masă. În jurul vârstei de șase-șapte ani copilul ar trebui să se poată spăla singur. 

Prima vizită la dentist

Prima vizită la dentist ar trebui să fie pe undeva pe la doi ani, după eruperea completă a dinților pe arcadă. Prima vizită este cea în care copilul se va familiariza cu medicul și mediul specific. Cu zgomotele, instrumentarul și tot ceea ce presupune o vizită la stomatolog.

Acomodarea are rolul de a crește încrederea copilului și a diminua anxietatea acestuia. Aceasta va ușura mult colaborarea dintre medic și copil. Stomatologul va avea ocazia de a-și duce sarcinile la bun sfârșit într-o atmosferă mult mai relaxată.