Închipuiți-vă că vreți să vă programați online la dentist, și undeva sus, pe site, vi se afișează câteva informații care vă strică ziua. Că nu veți putea ajunge acolo mai devreme de miezul nopții și că veți primi un bilet de ordine doar începând cu ora trei dimineața. Consultațiile încep la or șase după principiul primul venit – primul servit.
Dacă nu aveți destulă imaginație să puteți închipui așa ceva este firesc. Situația nu ar fi caracteristică României. Cam așa se derulează consultațiile stomatologice pentru persoanele fără asigurare medicală din SUA. Sau cu asigurare care nu acoperă tratamente dentare.
Să nu uităm, un amănunt care, poate, nouă aici ni se pare hazliu. Pe site este afișată și informația că nu puteți intra în parcarea pacienților decât de la ora 12 noaptea. Pentru România, la ora actuală, acest aspect ar fi neinteresant. Aici oricum se parchează oricând și oricum…
→ Servicii medicale dentare complete la Smile Care
Stomatologie comparată
Publicul din România este absolut nefamiliarizat cu scenele din reportajul pe care vi-l prezentăm mai jos în videoclipul de pe YouTube. Din două motive principale, pe care le vom detalia în câteva propoziții.
Serviciile stomatologice sunt aproape în eclusivitate private
Primul motiv pentru care românii nu s-ar gândi la scene ca cele din materialul video este următorul. Serviciile medicale în general lasă de dorit în țara noastră, iar asigurările medicale dentare sunt oricum un domeniu puțin explorat. Nu discutăm aici motivele, subliniem doar faptul că pacienții și cei interesați de serviciile stomatologice recurg la ceea ce funcționează. Respectiv la clinicile sau cabinetele dentiștilor. În principiu, trebuie doar să aleagă. Și au de unde.
Conform unei statistici publicate în „Ziarul Financiar”, ar rezulta că acum, la sfârșit de 2019, am avea peste 15.000 de cabinete (clinici) de stomatologie private. Iar clinicile de stat ar fi ca și inexistente.
Românii nu prea frecventează clinicile de stomatologie
Acesta ar fi al doilea motiv pentru care, celor mai mulți, nu le-ar fi credibile scenele din reportajul de mai sus. În pofida unei creșteri substanțiale ale calității serviciilor medicale, igiena dentară din România lasă foarte mult de dorit. Ea pleacă prost încă din copilărie, așa cum puteți observa (și) din postarea noastră „Educația dentară la copii. Cel mai bun dentist”.
Ori, dacă populația românească nu este prea obișnuită cu medicii stomatologi, de ce ar fi receptivă la informații despre cum este peste Ocean!?
Educația sanitară și sănătatea populației
În SUA voluntariatul este una din formele de asistență socială, mă rog, care încearcă să suplinească lipsa sau imposibilitatea unor servicii medicale. Remote Area Medical, asociația de voluntari care prestează serviciile gratuite din reportajul d emai sus, are în SUA cam 1000 de centre de acest gen.
Foarte interesant este că în țara cea mai bogată din lume, țara cu cele mai bune servicii medicale și cele mai bine puse la punct servicii de asigurări (cel puțin asta susțin americanii) o mare parte a populației este lipsită de asigurări la serviciile dentare. Se estimează că cel puțin 130 de milioane de americani nu beneficiază de asigurări medicale care să acopere tratamente și servicii dentare.
Este firesc așadar ca mulți americani să vâneze „campaniile de servicii medicale gratuite” oferite de voluntari. Servicii care sunt oferite în hangare goale, săli de sport sau chiar sub cerul liber. În România, probabil, cel mai urmărit lucru sunt promoțiile la deschiderile de magazine. Chestiune de educație sanitară.
Oricum ar fi, un singur lucru este evident și universal valabil: igiena dentară și sănătatea trebuie întreținute și supravegheate de fiecare în parte. Nimeni și nimic nu va putea înlocui un dinte odată pierdut.