Periuțe de dinți clasice manuale) sau electrice, scumpe sau ieftine, pentru snobi sau oameni obișnuiți, toate se găsesc din abundență în magazinele de specialitate. Eficacitatea uneia față de alta, în special sub aspectul de periuță manuală sau electrică, încă este un subiect de controversă între specialiști. În momentul în care te-ai hotărât să cauți o nouă periuță de dinți vei descoperi însă o varietate suficient de mare a acestora ca să te pună în dificultate.
Să vedem de ce sunt deosebite periuțele electrice.
Periuțele de dinți electrice
Într-o clasificare alcătuită după modul de mișcare, periuțele electrice se împart în periuțe oscilante, sonice, ultrasonice și pulsar. Periuța electrică clasică, cea mai comună, are un cap rotund mic cu o mișcare de rotație într-un singur sens sau oscilatoriu în ambele sensuri. Dar nu toate periuțele electrice au un cap rotund, cele mai noi au o diversitate mai mare de forme, structuri, mișcări și viteze.
Clinica noastră de stomatologie vă recomandă să vă spălați pe dinți după fiecare masă.
Periuța ultrasonică se deosebește de periuța sonică prin viteza mai mare de mișcare, aceasta atingând o viteză de câteva milioane de oscilații pe minut față de doar câteva mii de mișcări pe aceași unitate de timp. Spre deosebire de acestea, periuța pulsar are pe lângă mișcarea de rotație deja cunoscută, o mișcare suplimentară pulsatorie/vibratorie, care are rolul de a asigura o mai bună curățare a danturii. Acest tip de periuțe promit o curățare mai bună și o rezistență mai mare care să compenseze prețul de asemenea mai mare față de cel al unei periuțe manuale.
Automatizare vs îndemânare
În ciuda celor declarate în reclamele publicitare strict în scop de marketing, medicii stomatologi nu sunt unanimi în opiniiile exprimate privind superioritatea periuțelor electrice. Din contră, se pare că între performanțele periuțelor manuale și cele ale periuțelor electrice nu există mari diferențe, ci contează mai mult tehnica și îndemânarea pacientului, mărimea capului periuței, forma și duritatea perilor, lungimea și forma mânerului.
S-a observat că o tehnică corectă de periaj, nu poate fi înlocuită de mișcările automate ale periuței electrice, iar însușirea modalității corecte de periere a dinților este esențială pentru întreținerea sănătății danturii. S-a mai constatat că un cap mai mic al periuței, va permite o tehnică mai bună, aceasta atingând cu o mai mare ușurință locurile mai greu accesibile din spatele gurii.
Când alegem periuța de dinți, mai este necesar să știm că pentru a proteja gingiile, mai ales în cazul în care deja există niște probleme la nivelul acestora, cum ar fi paradontoza, este necesară o periuță cu firele moi și cu capetele rotunjite. Astfel vom evita traumatizarea gingilor mai sensibile ca urmare a unor mișcări mai brutale. Orice sângerare a gingiilor este un semn clar că trebuie să ne programăm o vizită la medicul stomatolog.
Un alt element care contează în alegerea periuței de dinți este mânerul. Un mâner ergonomic comod și suficient de lung va fi un real ajutor, mai ales când vine vorba de a atinge părțile posterioare ale gurii, cum ar fi molarii inferiori mai greu accesibili.
Dacă ar fi să tragem o concluzie la toate aceastea, am spune că este important să căutăm o periuță potrivită nouă, pe care să o putem mânui corect, care să ne fie confortabilă și care să nu ne rănească în timpul periajului.
Post Scriptum:
– Cu titlu de curiozitate, citiți articolul „Cele mai bune 5 periuțe de dinți din lume”. Sau, doar uitați-vă la imagini și observați prețurile…
– Servicii de estetică dentară la Clinica noastră. Faceți o programare!