Pandemia și stomatologia se află într-o relație dificilă. O știre BBC cu un om care și-a făcut singur o extracție dentară a făcut înconjurul lumii în urmă cu câteva săptămâni.Cum se reduce riscul de infectare în cabinetele stomatologice Billy Taylor, de 33 de ani, din Axminster, Anglia, ajutat de fiul său de 11 ani și-a scos singur un molar. Faptul senzațional nu este faptul că fiind în plină pandemie a fost refuzat de un cabinet stomatologic. Ci acela că a dat startul la selfie-stomatologia, cum au apreciat comentatorii.

» Chirurgie dentară în cele mai sigure condiții la SmileCare București

Ideea a fost dezbătută pe toate planurile. Iar faptul că un copil de 11 ani a fost coparticipant la o auto-extracție dentară ar trebui să ne dea gândit, spun medicii stomatologi. Minorul a învățat astfel că nu are nevoie absolută de servicii medicale. O învățătură periculoasă generată de pandemia de coronavirus pe care stomatologia va trebui să o rezolve cumva…

Cum apar conspirațiile

Stomatologia la nivel mondial trece printr-o perioadă de criză. Evident, datorată pandemiei de covid-19. Dacă la noi, în România, cabinetele stomatologice s-au redeschis în cea mai mare măsură, dincolo, peste Ocean, se observă că apariția a tot mai multe cazuri de covid scoate la iveală și problemele societății americane. Care sunt, evident, altele decât la noi. La noi, pandemia și stomatologia au altfel de conflicte…

În România, una dintre cele mai năstrușnice idei este că apa de gură te scapă de Covid! Nu se știe exact cine a lansat-o, când și cum, dar a prins rădăcini. La fel ca toate „ideile geniale”, ca să nu se transforme într-o nouă teorie a conspirației, a fost nevoie de ieșirea la rampă a medicilor stomatologi pentru a o combate. (Deși, poate, tocmai această băgare în seamă s-ar putea să o propulseze, să o facă adevărată cum s-ar spune!)

Apoi, vă mai aduceți aminte că un preot spunea că de Covid te aperi clătindu-ți gura cu apă sărată? Ei bine, acesta a ajuns în spital. Bineînțeles, este bolnav și se află sub tratament, gargara cu apă sărată nu l-a ferit de virus.

» Cum se reduce riscul de infectare în cabinetele stomatologice

 Zvonistica, apa de gură și dentiștii

Pe știrile de la TVR a apărut un dentist din București care a fost nevoit să explice că apa de gură nu este un dezinfectant. Evident, sunt destule tipuri de ape de gură. Fiecare însă este făcută pentru altceva, dar nu este absolut deloc sigur că te va apăra de Covid. De fapt, ce ne apără acum de Covid? Pandemia și stomatologia, după cum se vede, au puntce de intersecție neștiute.

Singura apărare împotriva Covid, în limita cunoștințelor pe care le avem acum, este să respectăm protocoalele. La SmileCare, vă asigurăm că totul se face ca la carte. Pacienții, medicii și asistentele, întregul personal al clinicii se supun în întregime legislației și uzanțelor.

Într-o postare pe Facebook, chiar și Organizația Mondială a Sănătății s-a văzut nevoită să combată zvonul cu apa de gură care ne apără de Covid.

Pandemia, momentul de reformă în stomatologie

Un curent foarte interesant are loc acum în America. Există voci care susțin că pandemia de coronavirus a arătat inegalitățile din societatea americană. Mai mult, un articol publicat varianta online a prestigioasei reviste TheLancet, scoate în evidență tarele societății.

Concluzia este devastatoare: pandemia ar trebui să determine o reformă în stomatologie. Criza de activitate, lipsa de servicii medicale, direcționarea serviciilor exact acolo und este mevoie, toate au devenit temă de dezbatere. Va urma. Un vaccin…