Un copil în cabinetul stomatologic este o scenă de cele mai multe ori extrem de tensionată pentru fiecare din participanții la vizita medicală: copil, părinte și medic stomatolog. Neștiind cum să evite neplăcerile cauzate de un copil speriat, părinții se întreabă adesea care este cea mai potrivită vârstă să ducem copilul la dentist și cum ar trebui procedat ca totul să decurgă în liniște și pace. Specialiștii au dat deja niște răspunsuri clare la aceste întrebări care ar trebui cunoscute de orice părinte.

Contrar credinței comune că un copil ar trebui dus la dentist după ce îi erup toți dinții, vârsta optimă pentru o primă vizită a copilului în cabinet este aceea la care copilului îi erupe primul dințișor. Adică înainte ca micuțul să împlinească un an. După această primă vizită, copilul va intra în cabinetul stomatologului regulat, însoțit de părinții săi, la un interval de șase luni sau mai mic, dacă probleme danturii pacientului o cer.

Vezi și: Stomatologie pentru copii, complex de servicii stomatologice pentru cei mici oferite de Smile Care.

Statistică deficitară

În ciuda recomandărilor specialiștilor, realitatea românească dezvăluită prin ultimele statistici arată că:

  • 98% dintre părinți nu își duc copilul la dentist decât după împlinirea vârstei de 7 ani
  • 400.000 de copii nu au avut niciodată contact cu periuța sau pasta de dinți
  • 9 din 100 de români nu au fost niciodată la stomatolog
  • 3 din 10 români nu mai au niciun dinte natural

Statisticile de mai sus nu pot fi interpretate decât în sensul unei lipse de educații în ceea ce privește igiena dentară în rândul copiilor. Cauzele, dar și rezultatele acestei lipse de educații sunt, de asemenea, vizibile în statisticile apărute inclusiv în social media și nu sunt deloc liniștitoare.

Nu mai există niciun dubiu referitor la legătura directă dintre o igienă corectă, vizitele regulate la dentist și starea danturii. De aici și necesitatea de a învăța copiii că periajul zilnic al dinților și vizita regulată la dentist le poate salva dantura pentru mulți ani de acum înainte.

cabinet stomatologic

Prima vizită la dentist

Și dacă am stabilit vârsta la care ducem copilul în prima vizită la medicul stomatolog, haideți să vedem cam ce este de făcut ca totul să decurgă așa cum trebuie. Prima intrare a copilului în cabinetul stomatologic are un caracter de familiarizare, copilul fiind lăsat să cunoască și să facă contact în voie cu persoanele și obiectele din cabinetul medical.

Obiectivul principal la această primă vizită este câștigarea încrederii copilului de către medicul stomatolog și relaxarea acestuia. Medicul va efectua un control simplu ce privește evaluarea sănătății generale a cavității bucale, identificarea inflamațiilor/bășicilor, a pozițiilor dinților și tendințelor acestora de creștere, impactul tetinei și a obiceiurilor de tipul suptul degetului asupra evoluției viitoare a dentiției.

Tot în cadrul acestei prime vizite la dentist, copilul sau părintele, în cazul copiilor foarte mici, va fi învățat tehnica cea mai eficientă de periere a dințiilor.

Cum ajutăm copilul

Secretul calmării copilului inclusiv în cazul vizitei la stomatolog este comunicarea cu acesta. Se pot dovedi utile calitățile părintelui de bun ascultător, dacă acesta va ști să asculte temerile copilului și apoi să le demonteze prin explicații adecvate vârstei și temperamentului copilului.

Încurajarea copilului, un dialog pozitiv, familiarizarea acestuia cu tot ce înseamnă actul medical și cu ceea ce i se va întâmpla vor consolida încrederea copilului în medicul stomatolog. De asemenea, este util a se crea copilului senzația de confort prin punerea acestuia într-o situație de relativ control al procedurii, cu stabilirea unui limbaj nonverbal prin care acesta să poată exprima durerea și să ceară o pauză de relaxare pe parcursul procedurii.

Merită a fi avute în vedere și aspectele de confort fizic precum gradul de oboseală al copilului, temperatura în cameră, poziția în scaun, zgomotul. Acestea sunt relativ ușor de controlat și pot fi adecvate la cerințele copilului eliminând din tensiunile resimțite și ușurând relaxarea acestuia.