Probabil că vă-ntrebați ce fel de stomatologie se poate face online? Telemedicina… ar putea fi doar un moft? Dacă aveți această abordare, atunci sunteți într-o mare eroare. Marile probleme pot fi rezolvate prin educație, prin informare, prin acumularea de cunoștințe. La dentiști este puțin mai complicat, în sensul că nu vă pot șlefui dinții chiar imediat. Dar, putem discuta și să stabilim niște principii.

» Estetica dentara la Smile Care

Înainte de orice, nu ar trebui înțeleasă telemedicina ca pe o invitație la autotratamente. Să vă tratați singuri dinții, să-i piliți sau să-i găuriți și să vă faceți tratamente pe canal. (Pe cale de consecință, nici să nu vă gândiți la extracții în regie proprie!) Nu o luați pe urmele lui Mister Bean la dentist!

Înțelegeți telemedicina ca pe un cumul de sfaturi și recomandări. Ce să faceți într-o anumită situație, cum să procedați când aveți o problemă.. Și, mai ales, vă puteți informa, puteți învăța.

De exemplu, despre fațetele dentare. Una dintre marile descoperiri ale esteticii și stomatologiei deopotrivă.

Când aveți nevoie de fațete dentare

De fațete dentare nu aveți nevoie în mod obișnuit. Dinții naturali sunt întotdeauna cea mai bună alegere. Totuși, dacă sunteți într-una din situațiile de mai jos, ar trebui să luați în considerare montarea uneia sau a mai multe fațete.

  • Dinții sunt îngălbeniți, pătați sau pur și simplu au o culoare care vă indispune. Și poate că vi s-a acrit să-i tot albiți și să nu obțineți ceea ce doriți, da, este un motiv pentru fațete dentare.
  • Ați ajuns la concluzia că vă doriți ceva mai estetic, vreți să scăpați de strungăreață, poate unul dintre ei este răsucit sau are o poziție nefirească. Poate vreți să arătați ca o vedetă de televiziune…
  • Aveți un dinte ciobit sau rupt, iar acest lucru s-a întâmplat în urma unui accident, sunteți sportiv sau v-ați lovit cu un obiect contondent.

Mai sunt situații care ar reclama montarea unei fațete. Toate țin însă de estetic.

Ce sunt fațetele dentare

În principiu, vorbim despre niște foițe subțiri care se aplică peste dinți. Acestea sunt de obicei confecționate din porțelan de către un tehnician dentar. La ora actuală se mai confecționează fațete și dintr-un oxid de zirconiu dar și alte materiale mai puțin uzuale, mai puțin cunoscute. Foarte probabil vor mai apărea tot felul de soluții alternative, estetica dentară este un domeniu în plină ascensiune.

Tipuri de fațete dentare

În principal sunt două tipuri, unele care necesită o șlefuire prealabilă a dintelui, iar altele care se aplică direct. După cum bănuiți, primele, cele care se pun pe un dinte șlefuit, se aplică în cazul în care avem de-a face cu dinți prea voluminoși. Șlefuirea este de ordinul micronilor, nu este nici pe departe ce se realizează la o proteză clasică.

A doua variantă de fațete dentare este cea folosită pentru dinți mici. Acestea se aplică direct, fără șlefuire. În acest caz avem de-a face evident cu o tendință de „mărire” a dintelui.

Fiind confecționate din ceramică, așa cum am spus, rolul lor nu este chiar atât de „protetic”. Ar trebui să rețineți că fațetele dentare sunt aplicate în primul rând din motive estetice. Că ele oferă o protecție dintelui și îl protejează este indiscutabil. Totuși, nu încercați să le supuneți la forțe de masticație imense. Dacă vi se dezlipește o fațetă dentară, mergeți cu ea la dentist. Nu o lipiți cu „super-clue”!