Pentru a veni în întâmpinarea pacienților noștri, clinica stomatologică Smile Care a introdus serviciul de telemedicină. Poate fi accesat prin aplicația de pe site. Prin intermediul acesteia vom fi mai aproape de pacienți. Vom putea oferi consultanță, și să determinăm nu doar reducerea costurilor ci și economia de timp.
Principalul obiectiv al acestui serviciu este acela de a reduce pe cât posibil deplasările și parcurgerea unor spații aglomerate. Reducem la maxim, cel puțin din partea noastră, riscurile unei contaminări cu noul coronavirus.
Stomatologii sunt printre cei mai siguri medici
Până la a se baza pe telemedicină, medicii stomatologi au fost plasați printre „defavorizații sorții”. Un „cadou” sumbru în această perioadă de pandemie! Am putea spune că teama de o infecție cu noul coronavirus a aruncat asupra lor anatema cu cel mai ridicat pericolul de infecție și/sau de transmisie al virusului. Nimic mai fals. O arată un studiu al American Dental Associations publicat la mijlocul lunii octombrie.
Studiul s-a desfășurat în luna iunie în SUA și a cuprins un număr de 2195 de cabinete stomatologice, inclusiv din Puerto Rico. Conform rezultatelor acestuia, rata de infecție cu noul coronavirus este mai mică de 1%!
Premizele studiului. Argumentele stomatologilor
Conform ADA, demersul acestui studiu a avut la bază un document din O*Net una dintre cele mai mari baze de date cu specific ocupațional. (Protalul nu face referire la telemedicină, pare a ignora ocupația…) Fără a indica însă cu exactitate studiul. Astfel, dentiștii și personalul din cabinete prezintă cel mai ridicat risc de contaminare cu noul coronavirus. Cauza pentru care acest sector ocupațional a fost clasat ca fiind de risc maxim este, bineînțeles, apropierea dintre medic și pacient.
Documentul celor de la O*Net a fost publicat în luna martie a acestui an.
Întrebare: Dacă riscul este catalogat ca fiind maxim, de ce rata de infectare este atât de mică? Răspunsul constă în faptul că medicii dentiști oricum luaseră măsuri de precauție chiar și înainte de izbucnirea pandemiei. Profesia lor, modul de desfășurare al acesteia presupune un contact foarte apropiat de pacient, a spus Marcelo Araujo, autorul studiului. Înainte de coronavirus, dentiștii se protejau pe ei și pe pacienți împotriva infectării cu virusul hepatitei B, C sau HIV. Vorbim despre niște riscuri permanente și de multe ori ignorate de pacienți. Sau nu-și dădeau seama că sunt bolnavi.
Cine riscă mai mult, dentistul sau pacientul?
Evident, riscul cel mai mare este al medicului stomatolog, conform părerii dr. Edgar Herrera Sanchez, specialist în boli infecțioase la Orlando Health – Florida. Riscul există pentru specialist, chiar dacă poartă mască și vizieră. Cu toate acestea, în SUA nu a fost detectat încă niciun focar de infecție în acest sector al medicinii. (Nu avem însă informații despre succesul consultațiilor și tratamentelor prin telemedicină.)
Nu știm ca în România să fi fost detectat vreun focar de infecție având ca sursă o clinică dentară sau cabinet stomatologic. În ceea ce ne privește, vă asigurăm că la noi sunt luate toate măsurile de siguranță posibile și legale pentru siguranța pacienților noștri.
» Tratamente stomatologice în contextul Covid-19