În această perioadă, când cabinetele stomatologice au dificultăți și nu din cauze reale și justificate, probabil că pandemia a devenit un subiect banal și plictisitor. Nu de la dentist se infectează populația, vezi articolul nostru recent despre siguranță și mersul la dentist. Sau citiți despre cât de sigure sunt cabinetele stomatologice printr-un articol de presă.
În fine, poate ar trebui să ne descrețim frunțile și să mai discutăm și despre altceva. În ideea că am putea vedea stomatologia actuală ca pe o expresie a dezvoltării civilizației umane. Să vedem ce a fost și ce urme din trecut încă mai sunt. Fără intenția de a vă da idei…
Mutilarea dentară practicată și astăzi
Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au manifestat o atracție morbidă în a-și modifica sau inscripționa diversele părți ale corpului. Pielea de pe corp, de pe față și dinții au fost printre „materialele” de bază pentru exprimare. În ceea ce privește dinții, urme ale modificărilor acestora se găsesc pe rămășițele umane descoperite și datând din antichitate.
» Lucrări de protetică dentară
Dinții au fost găuriți, canelați, piliți sau pur și simplu scoși. De multe ori prin avulsie (smulgere) încă de la vârste fragede. La adulți modificarea pielii și a dinților avea în general legătură cu diverse ritualuri. Se dorea împrumutarea personalității unui animal, se pileau dinții când deveneai bărbat căsătorindu-te, când ieșeai din adolescență, când deveneai căpetenie de trib sau alte ocazii cărora, în timpurile noastre le zicem că sunt bune pentru dat de băut.
Cu totul altfel stătea situația în cazul bebelușilor. În special în Africa, dinții le erau scoși apoi dați să-i înghită pentru a li se potoli febra.
Există informații că prin măcinarea dinților și înghițirea lor se dorea vindecarea de tetanos. Evident, marea parte a acestor ritualuri sunt clădite pe lipsa de cunoaștere. Sau, mai bine zis,pe nivelul cunoștințelor de atunci. Urme ale acestor obiceiuri se mai găsesc și astăzi în cabinetele stomatologice din Occident. Dentiștii rămân uimiți să le descopere. Se întâlnesc la persoane cu origini africane.
Ce este „Cape Flats Smile”
În studiul „Dental Ritual Mutilations and Forensic Odontologist Practice” publicat în 2015 în Researchgate.net se scoate în evidență că mutilările sunt întâlnite și în ziua de astăzi. Autorii, un grup de cercetători de la Universitatea din Florența, au ajuns la concluzia că avulsiunile incisivilor încă se practică și aceasta în ciuda unor cu totul altfel de cunoștințe anatomice.
Aceștia afirmă că, de exemplu, în Africa de Sud, în Cape-Town, cu preponderență în suburbia Cape Flats, ritualul extragerii dinților este încă frecvent practicat. Aceasta se întâmplă preponderent în rândul adolescenților, negri sau chiar albi, care nu mai au incisivii de la maxilarul inferior. Ba, mai mult, unii nu-i au nici pe cei superiori sau chiar caninii sunt extrași.
Obiceiul persistă. Este întâlnit în special la familiile de condiție economică joasă. Oficial nu există o justificare a obiceiului, dar se crede că dinții sunt scoși pentru a facilita sexul oral. Este chiar destul de cunoscut termenul de „Passion Gap” sau „Cape Flat Smile” cu trimitere la sexualitate.
Medicii stomatologi africani au interdicția de a extrage incisivii doar așa, de amorul artei pentru aceste obiceiuri. Și totuși incisivii sunt scoși. În schimb, dentiștii au destul de lucru prin confecționarea de lucrări protetice. Este reversul medaliei. Oamenii de tipul „Cape Flat Smile” nu sunt acceptați la locul de muncă în astfel de condiții inestetice. Care-și permit se duc din nou la dentist, de această dată pentru proteze…