În stomatologie ne lovim uneori de soluția ultimă a extracției dentare. Nu este ceea ce ne dorim, dar uneori aceasta rămâne soluția cea mai bună pentru îndepărtarea infecției. Ajungem la concluzia că doar așa se păstrează sănătatea cavității bucale.

După o operație de extracție dentară, în mod normal are loc un proces de vindecare a plăgii. Însă, uneori, acest proces suferă anumite complicații septice ca urmare a declanșării alveolitei post-extracție. 

Infecții și traumatisme ale osului maxilar sau mandibular

Să aflăm însă întâi ce este alveola dentară. Alveola dentară este cavitatea din osul maxilar sau mandibular în care este fixat dintele. Pereții alveolei au forma rădăcinilor dentare, iar în urma extracției dentare aceștia se pot inflama ca urmare a traumatismului suferit.

Alveolita post-extracție este o afecțiune a alveolei dentare, care apare în urma extracției dentare, și este cauzată de o serie de factori care împiedică procesul natural de vindecare și favorizează infectarea pereților și mucoasei alveolare.

Factorii care pot perturba formarea sau fixarea cheagului de sânge care ar trebui să ajute refacerea țesutului  în urma extracției sunt:

  • traumatismul pereților osoși în urma unei intervenții laborioase și afectarea vasomotorie locală;
  • fragmentele dentare rămase în alveolă;
  • infecții preexistente;
  • tratamentele cu substanțe homeostatice și vasoconstrictori.

Dureri și inflamații, halena

Putem identifica alveolita după simptomele sale. Acestea sunt neplăcute și ne vor face să ne îndreptăm spre cabinetul stomatologic pentru tratament. Dacă după extracția dentară apare durerea și se manifestă: febră, ganglioni inflamați, prezența halenei, o stare generală alterată și lipsa poftei de mâncare – să știți că este timpul pentru un control de specialitate.

În mod logic, aveți nevoie de un tratament adecvat pentru alveolită.

Tratamentul alveolitei uscate și umede

Să mai precizăm că tratamentul alveolitei post-extracție diferă în funcție de tipul afecțiunii: alveolită uscată sau umedă.

În alveolita uscată se folosesc doar soluțiile slab antiseptice, aplicate sub formă de irigații alveolare, și tratamentul se completează cu aplicarea unor conuri cu antibiotice și anestezice. Nu este întotdeauna necesar chiuretajul alveolar, iar ameliorarea simptomelor apare în timp.

În tratamentul alveolitei umede se impune însă chiuretajul alveolar pentru îndepărtarea cheagului infectat, a resturilor și corpurilor străine, operațiune ce va fi urmată de aplicarea de antibiotice și anestezice. În acest sens se folosesc tot conurile cu antibiotice și anestezice, care în cele din urmă vor și ameliora simptomele alveolitei.

Alveolita nu este o problemă fără soluție, cu un tratament corespunzător aceasta putând fi tratată în 10-14 zile. În schimb, netratată, alveolita post-extracție poate cauza apariția osteomielitei, o complicație pe care vrem să o evităm.

Studiu: Incidența Alveolitei în Marea Britanie