Stomatologia și ozonul, o alăturare ireală până nu demult. Pandemia de coronavirus și cabinetele stomatologice… o combinație deloc utilă! Explicația este simplă. Între dentist și pacient trebuie să existe o apropiere, iar contactul apropiat și respirația sunt elementele decisive de transmitere a acestei nenorociri care a lovit umanitatea. Și totuși, chiar nu există soluții de limitare a riscurilor!? Vom încerca să oferim o schiță de răspuns, una în limita cunoștințelor noastre despre virusuri și a înțelegerii acestora de care autorii acestui blog.

» Tratamente stomatoogice la SmileCare Bucuresti

În centrul acestui articol va fi ozonul. Să recunoaștem, un element la care nu ne-am fi gândit că ar putea avea o legătură cu stomatologia.

Pandemia în viziunea dentiștilor-cercetători

Simone Marconcini este unul dintre numele de interes din medicina stomatologică actuală. Este cercetător la Institutul de Stomatologie Tuscan al Universității din Pisa. Într-unul din ultimele numere ale Revistei Europene de Științe Medicale și Farmaceutice acesta lansa un apel către comunitatea medicală și științifică internațională. Respectiv, Simone Marconcini solicita adoptarea cât mai rapidă a unor protocoale prin care ozonul să fie introdus în activitatea curentă a cabinetelor dentare.

Adoptarea acum a asocierii tratamentelor stomatologice dentare cu ozonul nu ar face decât să contribuie la reducerea pandemiei, la prevenirea propagării infecțiilor. Stomatologia și ozonul trebuie să fie într-o „relație” de neevitat, conform cercetătorului itaian. Mai mult, nesincronizările, neconcordanțele și eventualele disfuncționalități vor putea fi eliminate ulterior prin așa-zisele „reglaje din mers”. Cercetătorul italian este convins că în momentul de față există suficiente date care dovedesc că nu există efecte secundare la terapia cu ozon.

Și cum s-ar putea aplica ozonul în practica dentară!? Răspunsul cel mai la îndemână este folosirea de ozonificatoare ale aerului. Sau, dacă doriți, aparate care mai sunt cunoscute sub numele de dozatoare de ozon.

Transmiterea virusului

Conform cu informațiile deținute până acum de către virusologi, referitor la mediile dentare, agenții patogeni se transmit prin inhalarea microorganismelor. Acestea din urmă fiind într-o stare de suspensie în aerul din cabinetul stomatologic.

Deocamdată încă există informații contradictorii despre durata de viață a Covid-19 în aer. Nu este foarte limpede dacă durata de viață se limitează la câteva ore sau câteva zile și ce anume determină această variabilă. Cert este însă că virusul se transmite prin contact direct, prin lichide sau cu alte materiale pe care le ating pacienții și medicii deopotrivă.

Pe scurt, mucoasele intră în contact cu aerosoli infectați. Așadar, stomatologia și ozonul au parcă dintr-odată o punte de legătură extrem de puternică. Ozonoterapia este folosită în medicina alternativă tocmai datorită capacităților antimicrobiene ale acestui gaz. 

Blocarea virusului

Cercetătorul Simone Marconcini pune în discuție un studiu-raport al Comisiei Naționale pentru Sănătate al R.P. China. Documentul relevă informația că virusul Covid-19 este foarte sensibil la oxidare. Tot din studiul medicilor chinezi italianul a extras informația că ozonul este al treilea cel mai puternic oxidant al noului tip de coronavirus.

Prin urmare, concluzia este logică și se rezumă la interpunerea între pacient și medic a unui spațiu sterilizat prin intermediul ozonului. Cum se poate face acest lucru!? Relativ simplu, prin folosirea în cabinetele dentare a dozatoarelor de ozon, așa cum am spus mai sus.

Tehnologia actuală face posibil ca stomatologia și ozonul să fie o relație de succes. Ozonificarea se poate realiza prin aparate pe care le putem cumpăra în mod individual. Ozonul, un gaz descoperit în a doua jumătate a secolului XIX a devenit, iată, un element care poate fi aliat împotriva pandemiei.