Stomatologia este o disciplină cu extrem de multe detalii despre care nici măcar nu ne închipuim că ar putea exista. Dacă vom studia anatomia intrinsecă a organismului nostru și cu precădere sistemul masticator, vom înțelege o mare parte din așa-numitele curiozități dentare. Și înțelegându-le rostul vom ști să ne protejăm mai bine.

Protejează-te cu pasta de dinți potrivită

Dinții se dezvoltă încă din stadiul de fetus al copilului

Este foarte importantă alimentația mamei în timpul sarcinii, aceasta fiind necesară pentru dezvoltarea corespunzătoare a dentiției fătului. Printr-o nutriție corectă și completă va exista un aport corespunzător de elemente nutriționale. Mineralele, vitaminele și elementele nutriționale principale precum calciu, fosfor, vitamina C și D intră în construcția dintelui, conferindu-i rezistența necesară unei masticații corecte, iar o lipsă a acestora se va vedea într-o durată de viață mai scăzută a dinților și degradarea prematură a acestora.

Substanța de bază a dintelui se formează la aproximativ 6 săptămâni de la concepție, iar țesutul dur ce înconjoară dintele se formează în lunile 3-4 de sarcină. Erupția dinților de lapte are loc după nașterea copilului după vârsta de 6 luni și până spre 2 ani, și vor fi schimbați cu dinții definitivi în intervalul 6-13 ani.

Smalțul dinților – cea mai dură parte a corpului uman

Smalțul dinților sunt de o duritate remarcabilă. Acest țesut dur al dintelui învelește dentina (partea moale, pulpa dintelui) și o protejează de diverși agenți fizici și chimici dăunători. Mai mult, de o duritate comparabilă cu a oțelului, smalțul are rolul de a proteja pulpa dintelui de forțele abrazive exercitate în timpul masticației. Smalțul are o compoziție asemănătoare cu cea a osului și a dentinei, dar conține mai puțină apă și mai multe elemente anorganice. De integritatea smalțului depinde sănătatea pulpei dintelui și este important de reținut că acesta este casabil și trebuie protejat de orice forțe mecanice agresive.

Paradontologie și tratamente stomatologice în București

Omul secretă zilnic 1,5 litri de salivă

Aceasta este cantitatea pe care un om o secretă zilnic. Saliva are rol de dezinfectant natural, curățând gingiile, dinții și prevenind apariția cariilor. Saliva regularizează PH-ul pe care îl menține la o valoare de 6.5, neutralizând aciditatea care favorizează apariția bacteriilor. Există trei tipuri de salivă după locul producerii: saliva parotidiană, saliva sublinguală și saliva submandibulară.

Primele implanturi datează din anul 600 b.c

În 1931, în Honduras a fost descoperită mandibula unei femei mayașe, cu trei incisivi înlocuiți de bucăți de scoică sculptate în formă de dinți. De remarcat faptul că în jurul acestor implanturi s-au remarcat creșteri osoase ceea ce probează faptul că acestea erau funcționale.

Hesi-Re este primul dentist cunoscut până în prezent?

Mesopotamia și Egiptul antic sunt considerate locurile de apariție a stomatologiei, existând opinii conform cărora egiptenii ar practica unele intervenții stomatologice încă din 2500 î.Hr. Hesi-Re a trăit în mileniul 3 î.Hr și este primul dentist cunoscut până astăzi, datorită mențiunilor găsite pe mormântul său care îl proclamau „cel mai bun dintre cei care se ocupă de dinți”.